De terugkeer – C.J. Tudor


Beschrijving
Toen Joe Thorne vijftien jaar was, verdween zijn zusje Annie. Iets ergers kon er niet gebeuren. En toen kwam ze terug.

Vijfentwintig jaar later is Joe terug in zijn geboortedorp Arnhill. Hij heeft een baan aangenomen als leraar Engels op zijn oude middelbare school. Niet omdat hij zo graag terug wil, maar omdat hij het geld nodig heeft – hij heeft schulden. Terugkomen in zijn oude woonplaats betekent ook dat hij de mensen met wie hij opgroeide opnieuw onder ogen zal moeten komen, evenals de dingen die ze op hun geweten hebben. Dan krijgt hij een anonieme mail: Ik weet wat er gebeurd is met je zusje. Het gebeurt opnieuw.

Recensie
Na het succes van haar debuutthriller De krijtman nam het leven van C.J. Tudor een andere wending aan. Ze is fulltime schrijfster geworden en heeft het daardoor ook erg druk gekregen. Terwijl ze haar debuut schreef, was ze hondenuitlater en liep altijd rond op een van de oude mijnen in het gebied waar ze vroeger woonde. Ze dacht toen na over de onderaardse gangen, verlaten machines en wat er nog meer zou kunnen zijn. Dit vormde de inspiratie voor haar tweede boek De terugkeer dat in juni 2019 is verschenen. Momenteel werkt ze aan haar derde thriller die in 2020 uit zal komen.

Joe Thorne was vijftien jaar oud toen zijn zeven jaar jongere zusje Annie verdween. Achtenveertig uur later was ze terug, maar zwijgt over waar ze was en wat er is gebeurd. Haar gedrag is echter wel veranderd. Vijfentwintig jaar later keert Joe, inmiddels is hij leraar Engels, terug naar zijn geboorteplaats Arnhill waar hij wordt aangenomen op zijn oude middelbare school. De belangrijkste reden dat hij er gaat werken, is zijn schuldenlast en dat hij daarom geld nodig heeft. Zijn terugkomst heeft tot gevolg dat hij oude bekenden ontmoet, maar ook dat hij onder ogen moet zien wat er destijds is gebeurd.

De eerste zin van de proloog doet het ergste vermoeden. Uit de rest van deze inleiding blijkt dat dit maar al te waar is. Want Tudor laat niets aan de verbeelding over en maakt de lezer vroeg in het verhaal deelgenoot van een aantal lugubere situaties die ze ook nog eens beeldend heeft omschreven. Een interessant begin dat nieuwsgierig maakt naar het vervolg. En in feite is dat precies waar een proloog voor bedoeld is.

Na deze opening begint het feitelijke verhaal en al snel heeft het een licht spanningsveld en wil je weten wat er vijfentwintig jaar eerder gebeurd is, maar ook hoe het in het heden zal aflopen. Daarnaast rijzen er steeds meer vragen op die gedurende de plot gelukkig worden beantwoord. In het verhaal wordt geregeld teruggeblikt naar wat zich afgespeeld heeft toen Joe vijftien jaar oud was, maar soms ook naar de jaren daarvoor. Dit zijn dan flashbacks als Joe’s herinneringen en in afzonderlijke hoofdstukken wat hij in 1992 met een aantal van zijn leeftijdgenoten heeft meegemaakt. Door deze opzet kom je meer over hem te weten, maar levert ook voor een goede spanningsopbouw op.

Meteen nadat Joe in Arnhill is gearriveerd heerst er een sfeer van vijandigheid. Voor de lezer is dit meteen voelbaar en dat komt niet alleen doordat die sfeer ook in daden wordt omgezet. Tudor maakt daarmee heel goed duidelijk dat Joe’s aanwezigheid niet gewenst is. Niet alleen omdat er in het verleden wat gebeurd is, maar ook omdat een aantal inwoners iets te verbergen heeft en niet wil dat dit naar boven komt. De wijze waarop de auteur dit overbrengt heeft iets mysterieus. Dit wordt mede versterkt door wat er in de loop der jaren met de leeftijdgenoten van Joe gebeurd is, alsof ze iets over zichzelf hebben afgeroepen en er daardoor een soort vloek op hen rust of heeft gerust.

Op ongeveer een kwart voor de afloop denk je te weten hoe het precies in elkaar steekt, maar door een aantal plotwendingen blijkt dat je het uiteindelijk bij het verkeerde eind hebt. De verrassende ontwikkelingen doen zich vooral voor als de ontknoping, die onverwacht en ook wel wat onrealistisch is, nadert. In ieder geval heeft Tudor met De terugkeer opnieuw een zeer lezenswaardige thriller geschreven. En in de epiloog nog even laat doorschemeren dat er in wezen niets verandert in Arnhill.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: C.J. Tudor
Titel: De terugkeer

ISBN: 9789400510753
Pagina’s: 351

Eerste uitgave: 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.