Onder verdenking – Eric Oosthoek


Beschrijving
Het meisje lag op haar rug, de grijsblauwe ogen half geopend, gestold in een moment van acceptatie. De benen gespreid, rechtervoet naar buiten gedraaid. Rechterarm boven het hoofd, hand plat op de grond. De andere arm langs het lichaam, vuist gebald. Ze was geheel ontkleed, had alleen sokken en schoenen nog aan, hardloopschoenen, de beha zat rond haar hals geknoopt.

Een serieverkrachter slaat opnieuw toe en vermoordt voor het eerst zijn slachtoffer. Een Marokkaans-Nederlandse journalist ontvangt een kogelbrief. Hij vecht een eenzame strijd tegen het feodale bewind in zijn moederland. De intimidaties vanuit Rabat gaan van kwaad tot erger, van intimidatie en bedreiging tot zware mishandeling. Maarten Severyn onderzoekt beide zaken. Ondertussen probeert hij het plotselinge overlijden van zijn vrouw te verwerken en begint hij een privé-oorlog tegen de man die haar dood reed. Zonder officiële onderzoeksopdracht gelden er voor Maarten andere regels en wetten.

Recensie
Hij is, zo zegt Eric Oosthoek, zijn hele leven al verhalenverteller. Als regisseur en scenarist voor zowel film-, radio- als televisiedrama schreef hij vele verhalen. Sinds 1 januari 2018 is hij eigenaar van All Fiction, een kleine zelfstandige uitgeverij. Daarbij richt hij zich op een boekenproject rond het werk van politie en justitie en is hij begonnen met het schrijven van een negendelige misdaadboekenserie die gebaseerd is op waargebeurde zaken en beschrijft de misdaad van binnenuit. Het eerste deel. Onder verdenking, is op 2 september 2019 verschenen.

Op een dag in april wordt het verkrachte en ontklede lichaam van een meisje gevonden, gewurgd met haar eigen beha. De rechercheurs Maarten Severyn en Jelle Rooda onderzoeken de moord. Daarbij komt de Marokkaans-Nederlandse journalist Fouad Essadki in beeld. Hij blijkt te worden bedreigd en geïntimideerd, omdat hij er een andere mening op nahoudt dan in zijn moederland gewenst wordt geacht. Daarnaast moet Severyn de dood van zijn vrouw Anne nog verwerken en begint daarom een eigen en niet officieel goedgekeurd onderzoek tegen haar doodrijder.

Drie zaken, drie verhaallijnen. Dat is waar het in Onder verdenking om draait. Deze afzonderlijke verhalen hebben ieder hun eigen plot en de enige overeenkomst is Maarten Severyn. De conclusie dat ze geen onderling verband met elkaar hebben kan dus snel worden getrokken en daardoor vloeien ze uiteindelijk ook niet samen tot één geheel. Niet erg, maar redelijk ongebruikelijk. Dat de drie verhalen, zoals vooraf aangekondigd, van binnenuit beschreven zijn, is vanaf het begin duidelijk zichtbaar. Het zijn verhalen die vooral vanuit het perspectief van justitie (de politie inbegrepen) worden verteld, een uitzondering daarop is dat van Fouad, want een aantal hoofdstukken kan door zijn ogen worden bekeken. Dat enkele flashbacks in de eerste helft van het boek met zijn verhaal te maken hebben, is al meteen zonneklaar.

Al vanaf het begin is het te merken dat Oosthoek ervaring heeft met het schrijven van scenario’s. De verhaallijnen zijn stuk voor stuk beeldend en zijn een goede weergave van hoe het was of hoe het had kunnen zijn. Daarom is het zo jammer dat een groot deel van die verhalen nogal zakelijk overkomt. Hierdoor gaan ze, ondanks de realistische en eigentijdse dialogen, toch wat minder leven en hebben ze niet aldoor de emotie die nodig is om een verhaal pakkend te maken. De nuchterheid waarmee de verhalen doorspekt zijn, zijn er ook debet aan dat er een vrij klein spanningsveld is. Pas richting de ontknoping doet zich een eerste echt spannende situatie voor. Het tempo is dan eveneens wat hoger. De ontbrekende spanning heeft overigens geen voor- of nadelen, want het interessantst is in feite het perspectief, die is anders dan dat in de meeste boeken. En dat werkt ook wel eens verhelderend.

Onder verdenking is nog maar het eerste deel van de serie rond de crime-fighters Severyn & Govaert. In dit deel is het vooral Maarten Severyn die de hoofdrol voor zich opeist, Govaert doet eigenlijk alleen maar een beetje in de kantlijn mee. Wellicht dat zij in de komende delen wat meer naar de voorgrond treedt, vooral omdat de politieman en de officier van justitie een interessant duo kunnen vormen. Dat is in deze eersteling maar mondjesmaat uit de verf gekomen. De samenwerking tussen Severyn en Rooda is zonder meer al boeiend, het is een koppel dat in de vervolgdelen alleen maar verder kan en zal groeien. En misschien dat er dan ook wat meer over zijn achtergrond bekend gaat worden.

De drie verhalen vormen ieder voor zich een afgerond geheel, maar er zou wat meer uitgehaald kunnen worden. Daardoor hadden ze in kracht gewonnen en zouden ze in uitgebreidere vorm zelfs afzonderlijk in een boek kunnen voorkomen. Toch heeft Oosthoek met Onder verdenking een zeer verdienstelijk en plezierig leesbaar debuut geschreven. Het maakt hoe dan ook nieuwsgierig naar de volgende delen die in feite alleen maar beter kunnen worden.

(Met dank aan Eric voor het beschikbaarstellen van een recensie-exemplaar.)

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Eric Oosthoek
Titel: Onder verdenking

ISBN: 9789082993400
Pagina’s: 320

Eerste uitgave: 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.