29 seconden – T.M. Logan


Beschrijving
Sarah worstelt met haar baan als professor aan de universiteit. De beroemde tv-presentator en tv-persoonlijkheid Alan Hawthorne zwaait er de scepter en hij heeft het op Sarah voorzien; hij intimideert haar en steelt haar ideeën. Ze voelt zich steeds verder in het nauw gedreven.

Wanneer Sarah een poging tot ontvoering van een jong meisje verijdelt, blijkt haar vader een sucesvolle zakenman te zijn – een zakenman die over lijken gaat. Hij doet Sarah een aanbod waarmee al haar problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Al wat nodig is, is een telefoontje van 29 seconden.

Recensie
Voordat T.M. Logan fulltime auteur werd, hij wist al vroeg dat hij wilde gaan schrijven, was hij journalist. Vervolgens werd hij persvoorlichter bij de Universiteit van Nottingham en wanneer hij maar een beetje tijd had, schreef hij fictieve verhalen. In januari 2017 werd zijn debuutthriller Lies gepubliceerd, dat in 2019 onder de titel Leugens in het Nederlands verscheen. Na een herstructurering bij de universiteit werd hij ontslagen en nam hij de stap om van schrijven zijn beroep te maken. Zijn tweede thriller, 29 seconden, kwam in januari 2020 uit en zijn boeken worden inmiddels in vijftien landen uitgebracht.

Sarah Haywood werkt als professor aan de universiteit, maar heeft er nog geen vaste aanstelling. Haar leidinggevende, professor Alan Hawthorne, maakt het haar moeilijk en omdat hij ook nog eens een beroemde televisiepersoonlijkheid is, waant hij zichzelf onaantastbaar. Haar privéleven loopt ook niet helemaal op rolletjes, samen met twee jonge kinderen woont ze gescheiden van haar man, maar ze kan zich redden. Dan voorkomt Sarah de ontvoering van een meisje en dier vader doet haar een aanbod. Daarmee zouden al haar problemen tot het verleden behoren. Ze heeft echter maar drie dagen een beslissing te nemen.

Een Brits landelijk onderzoek over seksuele intimidatie inspireerde Logan tot het schrijven van 29 seconden. Niet ver voor de publicatie van deze thriller was de #metoo-beweging met een enorme opmars bezig, vooral vanwege het toenemende seksueel grensoverschrijdende gedrag. Van zijn tweede boek kan dus worden gezegd dat de actualiteit erin verweven is. Het thema leent zich dan ook goed voor een spannend en meeslepend verhaal. Daarvan komt echter niet zo heel veel terecht. Het duurt een dozijn hoofdstukken voor de eerste kenmerken van een thriller om de hoek komen kijken. Tot dan is het in feite een vrij gezapig verhaal waarin vooral de moeilijkheden waar Sarah mee te kampen heeft naar voren komen. Na een korte opleving van een paar hoofdstukken, dan ontstaat er zelfs een lichte spanningsboog, verzandt het verhaal in dezelfde gezapigheid als daarvoor. Het wil dus niet echt vlotten.

Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Sarah en de hoofdstukken verlopen chronologisch. Er is geen sprake van flashbacks of perspectiefwisselingen. Dat hoeft niet erg te zijn, mits er sprake is van een gezonde dosis spanning. Daar is in 29 seconden geen enkele sprake van. Logan probeert dit nog wel te bereiken door een enkele cliffhanger, maar omdat die niet altijd zorgen voor het beoogde effect, schiet hij wat dat betreft zijn doel voorbij. Dat doet hij ook met de uitwerking van Sarah. Ze komt nogal eendimensionaal over, maakt zo goed als geen ontwikkeling door. Pas tegen het eind van het verhaal neemt ze initiatief en wil ze dat dingen op haar manier gebeuren. Daarvoor is ze over het algemeen nogal naïef en dat verwacht je niet van iemand die nogal wat in haar mars lijkt te hebben.

Op de schrijfstijl van 29 seconden is in principe niet zo veel aan te merken. Het is een redelijk eenvoudig en vlot lopend verhaal, de plot is goed opgebouwd, maar wel aan de dunne kant en het heeft korte hoofdstukken die het tempo bevorderen. Wel bevat het verhaal een aantal onwaarschijnlijkheden, want is het bijvoorbeeld niet vreemd dat iemand die een baard heeft naar aftershave ruikt? Logan weet ook vrij goed over te brengen wat het psychisch met je kan doen als je voortdurend lastiggevallen wordt en daarom constant op je hoede moet zijn. De ontknoping is enigszins onwerkelijk en wekt de indruk dat de auteur een eind aan het verhaal wilde breien. Wat zonder meer overkomt, is de #metoo-boodschap. Dat is de dikke rode draad in 29 seconden, die overwegend teleurstellend is en daarom niet aan de gestelde verwachtingen voldoet.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: T.M. Logan
Titel: 29 seconden

ISBN: 9789026350184
Pagina’s: 416

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.