Kwijt – Sandra J. Paul


Beschrijving
Jim Vermeersch leidt het perfecte leventje. Gelukkig getrouwd met Iris, vader van tienerzoon Vince, eigenaar van een gerenommeerde Londense Patisserie. Beter dan dat kan het leven niet worden.
Tot hij ontwaakt in zijn ouderlijk huis en alle herinneringen van de afgelopen twee jaar kwijt is. Alles wat hij ooit gekend heeft is weg, inclusief zijn vrouw, zoon en zaak.

Terwijl hij de geheimen van de voorbije twee jaar ontrafelt, begint Jim zich steeds meer af te vragen of hij echt wel de man is die hij altijd meende te zijn. En dan is er nog die ene vraag: Wie is de vrouw die altijd in zijn herinneringen opduikt, een vrouw die niemand anders lijkt te kennen?

Recensie
Voor Sandra J. Paul, een pseudoniem van Sandra Vets, is schrijven een passie waar ze haar hele leven al mee bezig is. Toch heeft het nog tot 2015 geduurd voordat haar debuut, Het eiland, een Young Adult, verscheen. Dit is het eerste deel van De eilanden-serie. Een ander pseudoniem is Joanne Carlton en onder deze naam schreef ze, ook in het Engels, eveneens een aantal Young Adult-boeken. Behalve boeken voor jong volwassenen schrijft ze ook thrillers voor volwassenen, waaronder Kwijt, dat in 2019 uitgegeven is. Verder is ze mede-eigenaar van de uitgeverij Hamley Books.

Wanneer Jim Vermeersch op een ochtend wakker wordt, ziet hij dat zijn zoon twee jaar ouder geworden is, hij drie katten en een hond heeft, maar ook dat zijn vrouw Iris nergens te vinden is. Hij beseft al snel dat hij zich niets meer van de afgelopen twee jaar kan herinneren. Het laatste dat hij nog weet, is het feest ter gelegenheid van de 16e verjaardag van zijn zoon Vince. Nu wil Jim weten wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd, waarom hij een leemte in zijn geheugen heeft, maar ook of hij echt zo’n slechte vader is als Vince laat merken.

Het grootste deel van het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Jim en Vince. Door deze wisselende perspectieven leer je beide personages goed kennen en krijg je de indruk dat geen van beide de meest sympathieke personen zijn. Vince spant daarin echt de kroon, want zijn gedrag is ronduit negatief en opstandig, hij lijkt nergens open voor te staan, terwijl zijn vader nog wel enige toenadering tot hem zoekt. Doordat er zoveel over hen wordt verteld, leer je hen wel goed kennen. Hun personages zijn dus prima uitgewerkt, hoewel het er wel op lijkt dat de auteur er problemen mee heeft Vince op een geloofwaardige manier neer te zetten. Hij is nogal boos, dat kan, maar zijn gedragingen zijn niet altijd die van een bijna achttienjarige.

Ondanks de proloog, die niets tot de verbeelding overlaat en zelfs nieuwsgierig maakt, gebeurt er daarna niet veel meer. De plot kabbelt in een erg traag tempo voort, er gebeurt niet veel anders dan onderling wantrouwen en geruzie, het schiet gewoonweg niet op. Pas als de ontknoping nadert, komt daar verandering in, dan maakt het verhaal een flashback naar 2017, naar de dag dat Vince zestien jaar werd. Vanaf dat moment wordt het geleidelijk aan duidelijker wat er zoal is gebeurd en wat er de oorzaak van Jims geheugenverlies is. Dan zijn er, hoewel Paul dat eerder ook al heeft geprobeerd, wat cliffhangers aan het eind van enkele hoofdstukken en krijgt het verhaal zelfs wat verrassende plotwendingen.

Doordat het verhaal de snelheid ontbeert, is er hoegenaamd geen spanning. Pas in de finale neemt de spanningsboog enigszins toe, overigens zonder dat de lezer tandenknarsend in zijn stoel zit of naar het puntje daarvan verschuift. De auteur doet wel pogingen om het spannend te maken, maar is daar niet in geslaagd. In de ontknoping komt ze echter wel op dreef, wordt het, mede door het wat verhoogde tempo en een paar onverwachte ontwikkelingen, een stuk interessanter. Dat is echter te laat om het verhaal nog te redden. De diverse tijdwisselingen die aan het eind van het verhaal voorkomen, zorgen ervoor dat het wat rommelig overkomt. Dat is jammer, want inhoudelijk zijn die flashbacks en flashforwards wel noodzakelijk om het een volledig afgerond geheel te geven.

Geheugenverlies, of dit nu tijdelijk is of niet, is geen prettige gedachte. Dat komt in Kwijt wel goed naar voren. Psychologisch zit het daarom wel aardig in elkaar, maar als thriller voldoet het absoluut niet aan de verwachtingen.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Sandra J. Paul
Titel: Kwijt

ISBN: 9789082893915
Pagina’s: 326

Eerste uitgave: 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.