Verloren vrouw – Charles den Tex


Beschrijving
Een jonge vrouw wordt in het holst van de nacht gewond op straat aangetroffen. De man die haar vindt, besluit haar niet naar een ziekenhuis te brengen maar bij hem thuis tot rust te laten komen. Als de vrouw weer bijkomt, blijkt ze aan geheugenverlies te lijden: ze weet niet waar ze is of wie ze is. Aanknopingspunten om haar verleden te achterhalen lijken er niet te zijn, en als ze zelf op zoek gaat, blijkt dat ze wordt gezocht. Met geweld. Beetje bij beetje komen haar herinneringen terug, herinneringen die soms zo pijnlijk zijn dat ze zichzelf ertegen moet verdedigen. Van willoze prooi verandert ze in een meedogenloze jager. Wie is ze? Is ze iemand die ze liever niet wil zijn?

Recensie
Al op de middelbare school wist Charles den Tex dat hij schrijver wilde worden. Desondanks gaf hij er de voorkeur aan zich eerst met andere zaken bezig te houden. Voor hij na zijn veertigste begon met schrijven, studeerde hij fotografie en werkte onder meer als communicatie- en managementadviseur. Het idee voor zijn debuutthriller Dump, dat in 1995 verschenen is, kreeg hij via een klant. In het najaar van 2019 verscheen Verloren vrouw, dat is gebaseerd op een eigen ervaring, maar ook op iets dat hij mee zou willen maken.

Tussen de rommel in een donker steegje ligt een jonge vrouw, bewusteloos en besmeurd door haar eigen braaksel. Ze wordt gevonden door Luc Beaumann, die haar mee naar zijn huis neemt. Als ze de volgende ochtend bijkomt, kan ze zich niets meer herinneren. Ze weet niet wie ze is, waar ze woont, wat er is gebeurd. Langzaam komt haar geheugen weer terug en stukje bij beetje weet ze zich steeds meer te herinneren. Dan blijkt ook dat er jacht op haar gemaakt wordt. Met behulp van Luc probeert ze haar eigen identiteit weer terug te krijgen. Dat dit moeilijk en niet zonder gevaarlijk is, blijkt al snel.

Verloren vrouw bestaat uit een flink aantal hoofdstukken die afwisselend worden verteld vanuit verschillende perspectieven. Daardoor zijn er aanvankelijk ook diverse verhaallijnen, waarvan sommige verbanden al meteen duidelijk zijn. Bij een aantal kun je je in eerste instantie nog afvragen wat ze met het eigenlijke verhaal, de rode draad, te maken hebben, maar gedurende de plot komt daar eveneens verandering in en komen al die afzonderlijke subplots samen en vormen ze uiteindelijk één geheel. Een van die verhaallijnen, waar het verhaal overigens ook mee begint, is het verhoor van Huib Bilderman van de Compile Data Defense Groep en kan worden beschouwd als het heden. Het begin van de rest van de plot speelt zich wat eerder af en heeft een dusdanig verloop dat het steeds meer richting het heden kruipt.

Hoewel het verhaal zelf in feite geen zinderende snelheid heeft, gebeurt er wel dusdanig veel dat het lijkt alsof er een behoorlijk tempo in zit. Door al die gebeurtenissen blijft de lezer nieuwsgierig, is er een voortdurende, zij het lichte, spanningsboog en intrigeert het verhaal hoe dan ook. Zo nu en komen er wat momenten voorbij waarbij wat meer actie om de hoek komt kijken, het gevolg daarvan is dat de spanning evenredig toeneemt. Daarnaast kent de plot enkele onverwachte en interessante wendingen die er niet alleen voor zorgen dat het spanningsveld gehandhaafd blijft, maar ook bewerkstelligen dat de nieuwsgierigheid van de lezer op de proef wordt gesteld.

Talrijke personages passeren de revue, maar al snel heeft de lezer door wat hun rol in het verhaal is. Dan blijkt ook dat het ene personage meer aanspreekt dan het andere en dat niet ieder karakter even uitvoerig is uitgewerkt. Dat hoeft ook niet, want juist voor de personen waar het in het verhaal geldt dat wel. Daardoor kan de lezer zich ook met een aantal van hen identificeren, of ze nou aan de goede of slechte kant van de wet staan, maakt dan niet zo heel veel uit. Wat in ieder geval heel duidelijk naar voren komt, is dat ieder van hen eigenlijk wel wat te verbergen heeft.

Dat de (nano)technologie een aanzienlijk aandeel heeft in het verhaal is geen enkel probleem. In helder en vlot taalgebruik zorgt de auteur ervoor dat het in wezen voor iedereen te begrijpen is. Dat geldt eveneens voor de straattaal die door enkele personages wordt gehanteerd. Het is altijd helder wat er wordt bedoeld. Verloren vrouw is fictief, maar toont wel aan dat in de digitale wereld veel gemanipuleerd kan worden en dat je, wanneer je er erg veel verstand van hebt, in principe alles naar je hand kunt zetten. En dat is geen rooskleurig vooruitzicht. Den Tex heeft met deze thriller in ieder geval opnieuw in de roos geschoten.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Charles den Tex
Titel: Verloren vrouw

ISBN: 9789402758832
Pagina’s: 384

Eerste uitgave: 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.