Eternal – Steven van Belleghem


Beschrijving
Het is 25 november 2041 als een personenwagen op de San Mateobrug in San Francisco een scherpe bocht naar links maakt en een paar seconden later van de brug naar beneden valt. Voor een zelfrijdend voertuig is dit een onverklaarbaar fenomeen. Romy Bell, programmeur bij het hightechbedrijf X-Com, is meteen verontrust. En dan is er nog die vreemde geluidsopname, een tweede wagen die crasht en de mensen van de security die Romy achterna blijken te zitten. In een paar uur tijd verandert de dag die het hoogtepunt van haar carrière had moeten worden – de lancering van de spectaculaire nieuwe technologie Eternal – in een absolute nachtmerrie.

Recensie
De Vlaming Steven van Belleghem schrijft al tien jaar managementboeken en is parttime marketingprofessor aan de Vlerick Business School en gastdocent aan de London Business School. Daarnaast bekleedt hij nog een aantal functies en is internationaal keynotespreker. Zijn droom was altijd al om een fictief boek te gaan schrijven, waar hij na zijn pensioen aan wilde beginnen. Door bepaalde omstandigheden kwam hij eerder in de gelegenheid eraan te beginnen. Dit betekende dat zijn debuut, de scifi- annex technothriller Eternal, in het najaar van 2020 is verschenen.

Het is 25 november 2041 en Chris Bowman, de CEO van hightechbedrijf X-COM, houdt een presentatie over een nieuw en revolutionair product. Tegelijkertijd belandt de zelfrijdende auto van Jef Smart, een van zijn topwerknemers, in het water, waarbij Jef omkomt. Vlak daarvoor heeft hij zijn manager Romy Bell nog een dringend spraakbericht kunnen sturen. Wanneer Romy het bericht wil beluisteren blijkt het grotendeels te zijn geblokkeerd. Ze krijgt echter genoeg mee om te beseffen dat er gevaar dreigt. Ze besluit te vluchten, maar in een wereld die vooral bestaat uit digitale technieken blijft dat niet onopgemerkt. Ze beseft dat niet alleen zij, maar ook anderen in gevaar zijn.

Omdat het verhaal zich in de toekomst afspeelt en kunstmatige intelligentie (AI) een belangrijke rol heeft, kun je Eternal in zekere zin beschouwen als sciencefiction. Met het grootste gemak kan echter ook gezegd worden dat het een technothriller is. Voor beide zijn goede argumenten te bedenken. Feit is in ieder geval dat de technologie in het boek niet eens zo heel erg ondenkbeeldig en onrealistisch is. Zelfrijdende auto’s zijn er immers al en voor specialisten is het niet zo heel erg lastig om digitale controle uit te oefenen. Het revolutionaire product dat X-Com heeft ontwikkeld is dan wel nieuw, maar toch heeft de wetenschap zijn gedachten hierover allang laten gaan. In het verhaal is het echter allemaal al tot stand gebracht en dat is best een aardig uitgangspunt.

Eternal speelt zich in maar drie dagen af en wordt voor het grootste deel verteld vanuit het perspectief van Romy. De lezer leert haar daarom vrij goed kennen. Overigens zorgt Van Belleghem er wel voor dat je je over de overige personages eveneens een prima beeld kunt vormen. De hoofdstukken zijn alle voorzien van een datum en tijdstip. Hierdoor krijgt de lezer het gevoel dat de dagen voorbijvliegen, het tempo is in veel gevallen dus aanzienlijk en vooral in de tweede helft van het boek komt dit tot uiting. Toch zijn er ook momenten dat het wat langdradig is. Dat is vooral in het begin, wanneer Chris zijn presentatie houdt, het geval. Ook de vele technische details, hoe noodzakelijk ze ook zijn, kunnen voor wat oponthoud zorgen. Niet iedereen is immers thuis in het jargon.

De vertragende elementen zijn er trouwens wel de oorzaak van dat het verhaal een gemiddelde spanningsboog heeft. De meest spannende scènes zijn die waarin jacht op Romy en haar medestanders wordt gemaakt, soms lijken die zelfs op een soort kat-en-muis-spelletje. Zoals zo vaak delven de kwaden het onderspit, waarbij het tijdens de plot wel heel erg duidelijk werd wie de onbekende ‘Nummer Drie’ was. Toen de naam in de ontknoping onthuld werd, was dat geen verrassing meer. Het verhaal wordt afgesloten met een wat bijzondere epiloog, want ondanks dat het verhaal afgesloten is, ontstaan daarin toch een enkele nieuwe vragen. Alsof de auteur wil aangeven dat er nog iets in het verschiet ligt.

Al met al is Eternal een aangenaam en vlot futuristisch verhaal waarin Van Belleghem zijn professionele expertise op een mooie en vakkundige manier heeft verwerkt. Verder zal de tijd het moeten uitwijzen of een aantal profetieën van de auteur uit gaan komen.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Steven van Belleghem
Titel: Eternal

ISBN: 9789460416583
Pagina’s: 320

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.