Op slot – Chris McGeorge


Beschrijving
Kara Lockhart is net begonnen aan haar levenslange gevangenisstraf in HMP New Fern – een gloednieuwe zwaarbewaakte gevangenis voor vrouwen. Ze is veroordeeld voor een moord die ze zweert niet te hebben gepleegd.

En dan wordt ze op een ochtend ook nog wakker naast haar vermoorde celmaat. De deur is de hele nacht op slot geweest, en dus is Kara de enige verdachte. Er is alleen een probleem – Kara weet zeker dat zíj het niet gedaan heeft. Dus wie wel? En houdt het verband met haar onterechte veroordeling?

Hoe vind je een moordenaar op een plek waar iedereen er een is?

Recensie
Voor Chris McGeorge was schrijven niet iets dat hij altijd al heeft willen doen, hij vertelde veel liever verhalen. Toen hij jong was maakte hij zijn eigen stripboeken en wilde hij computeranimator bij Pixar Animation Studio’s worden. Daarom volgde hij een opleiding Productie voor film, met als specialisatie regisseren en schrijven. Zijn eindproject voor de Master creatief schrijven was het begin van een carrière als auteur, want hieruit kwam zijn in 2018 verschenen debuut Tik Tak voort. Op slot, dat eind 2020 is uitgegeven, is zijn derde thriller.

Cara Lockhart heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor een moord die ze niet gepleegd zou hebben. Ze wordt overgeplaatst naar de nieuwe en streng beveiligde gevangenis North Fern, waar ze een cel met Stephanie Barnard moet delen. Op een dag wordt ze wakker en ziet dat haar celgenote is vermoord. Het pistool waarmee ze door haar hoofd geschoten is, is echter niet te vinden en omdat de cel de hele nacht op slot zat, is Cara de enige verdachte. Ze weet zelf dat ze onschuldig is en daarom zet ze alles in het werk om de waarheid te achterhalen.

Net als McGeorge’s twee voorgaande boeken is Op slot een zogeheten ‘locked room mystery’, want de enige setting is de gevangenis. In principe kan een dergelijk concept voor een spannende, beklemmende en misschien wel bijzondere thriller zorgen. In dit geval is daar geen enkele sprake van. Van geen van de hiervoor genoemde elementen is namelijk iets te bespeuren. Het verhaal, dat uit drie delen bestaat, verloopt bijzonder gezapig en in een tergend langzaam tempo. Hierdoor wordt iedere mogelijke vorm van spanning meteen tenietgedaan. Ook het claustrofobische gevoel van opgesloten te zitten en daardoor geen kant op te kunnen, komt in het geheel niet over. Tevens kan de lezer zich met geen mogelijkheid in de personages inleven. Daarvoor zijn ze te irritant, te oppervlakkig of gaat er domweg helemaal niets van ze uit.

De auteur doet diverse verwoede pogingen de spanning op te bouwen. De technieken die hij daarvoor gebruikt, zijn standaard, waar overigens helemaal niets op tegen is. Zo begint hij met een proloog die er in ieder geval nog wel voor zorgt dat de lezer nieuwsgierig wordt naar wat zich in de cel van Cara heeft afgespeeld. In het eerste deel maakt hij een sprong terug naar negenendertig dagen eerder en wordt er uitgebreid beschreven hoe het Cara in de gevangenis vergaat. Leuk om daar een indruk van te krijgen, maar het grootste deel van die eerste akte heeft geen enkel doel. Het tweede deel, met hierin de aanleiding van Cara’s gevangenschap, doet een kleine stap voorwaarts en speelt zich twintig maanden voor het heden af. Het laatste heeft zelfs verschillende tijdsperioden en is het meest verwarrend. Overigens wordt in dat gedeelte wel duidelijk hoe de vork precies in de steel zit. Toch mislukt het doel van McGeorge, want op de proloog na, weet hij de belangstelling van de lezer niet te wekken.

Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat het verhaal nogal statisch is, het leest voor een groot deel als een verslag. Wel blijkt hieruit dat de auteur in staat is een verhaal te vertellen, maar om het boeiend op te schrijven, vergt een iets andere discipline. Daarnaast bevat Op slot een flink aantal onwaarschijnlijkheden die de geloofwaardigheid absoluut niet ten goede komen. Het toppunt daarvan doet zich voor in de redelijk lange ontknoping, die krijgt het namelijk voor elkaar om de wenkbrauwen van de lezer te laten fronsen. Iets dat McGeorge met zijn derde thriller nauwelijks is gelukt, want die is op alle fronten ondermaats.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Chris McGeorge
Titel: Op slot

ISBN: 9789024590032
Pagina’s: 320

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.