Dochter van de onderwereld – Theo-Henk Streng

Beschrijving
Nikki Verdonk weet dat de verhalen over haar vader waar zijn. Hij is een grote drugscrimineel en wist op het nippertje aan een fikse gevangenisstraf te ontsnappen.
Hoewel iedereen een mening over haar en haar vader heeft, probeert Nikki haar leventje zo normaal mogelijk te leiden. Dat gaat prima, totdat op een dag het ergste gebeurt. Haar vader wordt geliquideerd.

Na zijn dood gaat er een beerput open. Haar vader bleek meer vijanden dan vrienden te hebben en nu aast iedereen op zijn plekje in de onderwereld. Dat maakt iedereen verdacht als mogelijke moordenaar. Zelfs mensen die dichtbij hem stonden. Heel dichtbij. Terwijl Nikki probeert haar leven weer op de rit te krijgen, laten de vragen haar niet los. Wie vermoordde haar vader? En waarom?.

Recensie
Theo-Henk Streng volgde een studie Sociaal Pedagogisch Werk en studeerde vervolgens af aan het PABO als leerkracht basisonderwijs. In 2004 zette hij zijn eerste schreden op het schrijverspad en nam deel aan de landelijke schrijfwedstrijd Write Now!. Voor zijn verhaal De verwerking van de vermissing ontving hij een eervolle vermelding en werd in 2015 winnaar met Halte 14 en de duiven. In 2017 debuteerde hij als auteur met zijn jeugdboek De nalatenschap. Vijf jaar later, in april 2022, verscheen zijn Young Adult-thriller Dochter van de onderwereld.

De vader van de vijftienjarige Nikki Verdonk is een bekende Rotterdamse drugscrimineel en wist uit de gevangenis weg te blijven doordat er fouten in de procedure zijn gemaakt. Ofschoon Nikki niets met criminaliteit te maken wil hebben, wordt ze er dagelijks toch mee geconfronteerd. Nadat haar vader op een dag geliquideerd is, wil ze erachter komen waarom dat gebeurd is en door wie. Ze ontdekt dat haar vader behoorlijk wat vijanden had, waardoor het aantal verdachten groot is, daaronder zelfs mensen die een vertrouwensband met hem hadden. Zal ze uiteindelijk weten te achterhalen wie hem vermoord heeft?

Dochter van de onderwereld, dat niet zo heel erg lang is, wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Nikki. Zonder dat de auteur heel uitvoerig op haar personage ingaat, komt de lezer voldoende over haar te weten om een goede indruk van haar te krijgen. Zo begrijp je bijvoorbeeld dat ze, nadat haar vader omgebracht is, vragen heeft en wil weten waarom hij is vermoord en wie de dader is. Het enigszins wanhopige gevoel dat ze heeft, wordt goed overgebracht. Streng weet zich sowieso goed in te leven in de wereld van jongeren rond de vijftien jaar. Dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn pedagogische achtergrond en het feit dat hij al diverse kinder- en jeugdboeken op zijn naam heeft staan.

Behalve dat het verhaal beeldend begint – iets dat overigens tot het eind aanhoudt – maakt het al meteen nieuwsgierig. Want net als Nikki wil de lezer eigenlijk ook wel weten wie Jaap Verdonk vermoord heeft, maar eveneens of het wat gaat worden tussen haar en haar klasgenoot Jim. Hoewel het aantal spannende momenten in de eerste hoofdstukken niet zo heel groot is, is er zonder meer sprake van een bepaalde spanningsboog. Dat komt onder andere doordat Nikki het niet met iedereen goed kan vinden, waardoor de sfeer met die persoon enigszins vijandig is. Naarmate de plot vordert, neemt de spanning toe, waarna het in de ontknoping, waarin zich diverse ontwikkelingen voordoen, uiteindelijk tot een climax komt.

De schrijfstijl van de auteur is, zoals gezegd, beeldend, maar ook eigentijds en toegankelijk en het taalgebruik is eigentijds en doet nergens geforceerd aan. De plot is goed opgebouwd en heeft een hoog tempo. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, waardoor je af en toe de indruk krijgt dat Streng zoveel mogelijk thrillerelementen in zijn verhaal heeft willen stoppen. Heel erg is dit niet, want het levert wel een boek op dat van begin tot eind weet te boeien. Een heel klein minpuntje is misschien dat een doorgewinterd thrillerlezer de identiteit van de moordenaar al snel kan vermoeden. Dit wil trouwens niet zeggen dat de plot voorspelbaar is, daar is geen enkele sprake van.

In ieder geval is Dochter van de onderwereld een bijzonder leesbare Young Adult-thriller, waarin de spanning geleidelijk opgebouwd wordt en die voldoende onverwachte momenten heeft om de lezer te verrassen. Daarnaast geeft het globaal weer hoe het moet zijn om de dochter (of zoon) van een crimineel te zijn en met welke vragen je komt te zitten als je vader vermoord wordt.

(Met dank aan de auteur en de uitgever voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.)

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Theo-Henk Streng
Titel: Dochter van de onderwereld

ISBN: 9789493266933
Pagina’s: 126

Eerste uitgave: 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.