Nachtmerrie – Winchester McFly

Beschrijving
Rechercheur occulte zaken David Detta krijgt een nieuwe partner, Tess de Winter. De twee starten moeizaam, maar langzaam krijgt Tess respect voor haar norse mentor, die zich vastbijt in iedere zaak alsof zijn leven ervan afhangt. In Nachtmerrie worden op verschillende avonden een au pair, een klein jochie en een zakenman in hun slaap bezocht door een boomlange, demonische figuur, die hen aanzet tot moord… Om deze mysterieuze moordzaak te kunnen ontrafelen en de moordenaar te kunnen ontmaskeren, zullen rechercheur David Detta en zijn nieuwe partner Tess de Winter hun persoonlijke verschillen aan de kant moeten schuiven.

Recensie
De zeven leden van het schrijverscollectief Winchester McFly zijn allen afgestudeerd aan de filmacademie en in 2013 werkten ze in hetzelfde anti-kraakpand. Tijdens een lunch kwamen ze erachter dat geen van hen de klassieke auteur wilde zijn, maar deel wilde uitmaken van een team van schrijvers. Dit was het begin van hun samenwerking en in die hoedanigheid schreven ze scenario’s voor diverse televisieseries. Hier bleef het niet bij, want begin 2021 verscheen Nachtmerrie, het eerste deel van een boekenserie waarin de rechercheurs Tess de Winter en David Detta mysterieuze moorden proberen op te lossen.

In het Groningse plaatsje Wedde wordt de vader van een gezin door de au-pair omgebracht. De dader, een negentienjarig meisje, is zich hier echter niet van bewust. De rechercheurs David Detta en Tess de Winter krijgen de opdracht de moord te onderzoeken en ontdekken dat er eerder ook al een mysterieuze moord heeft plaatsgevonden. Beide zaken hebben sterke overeenkomsten, want de moordenaars zijn zich niet bewust van wat ze doen. Voor Detta, een expert in occulte moorden, is het al snel duidelijk dat een hogere macht hier verantwoordelijk voor is.

Linda van Stokkum, de au-pair, droomt. Of doet ze dat juist niet? Het lijkt er in het eerste hoofdstuk in ieder geval op dat de auteurs willen dat de lezer daaraan gaat twijfelen. En dat doet hij dan in feite ook wel. Een zekerheid is zonder meer dat Linda een moord pleegt terwijl ze zich daar niet bewust van is. Pas als de daad gepleegd is, realiseert ze zich dat ze iets onomkeerbaars gedaan heeft. Wat er precies gebeurd is, is natuurlijk onduidelijk en daarom komt het begin macaber en licht sinister over. Het schrijverscollectief heeft er een enigszins bovennatuurlijk sausje overheen gegoten, waardoor het een beetje griezelig is, er een klein spanningsveld ontstaat en dat je hoe dan ook nieuwsgierig maakt.

Na deze moord worden Tess de Winter en David Detta naar Groningen gestuurd. Ze worden kort geïntroduceerd, maar gedurende de plot leert de lezer ze beter kennen en kom je erachter dat Detta een op het oog onverwerkt trauma heeft en De Winter, ondanks haar jonge leeftijd, een van de besten is. Beide rechercheurs kennen elkaar niet en zijn min of meer tot samenwerken gedwongen. Dat gaat aanvankelijk nogal stroef, onder andere omdat Detta er zijn eigen denk- en handelwijze op nahoudt. Gaandeweg hun onderzoek begrijpen ze elkaar steeds beter en daaruit valt op te maken dat ze als personage een ontwikkeling doormaken. Naast deze twee tegenpolen, want dat zijn en blijven ze, zijn er nog twee personages die van belang zijn: Puk en Wander Polak, de tamelijk excentrieke lijkschouwers. Hun bijzondere werkwijze mag dat verfrissend zijn, maar is hoe dan ook ongeloofwaardig.

Het verhaal, dat afwisselend vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, is over het algemeen gematigd spannend. Er zijn enkele situaties die ervoor zorgen dat de spanningsboog wat strakker gespannen is, maar het is vooral te danken aan het opwekken van de nieuwsgierigheid. Pas in de laatste tien hoofdstukken, er zijn er vijfendertig, is er sprake van een verhoogde spanning. Dan zijn er meer onverwachte ontwikkelingen en neemt de actie een beetje toe. Winchester McFly lijkt zich daarom meer te richten op het bovennatuurlijke, het onverklaarbare. Daarin slagen ze ten dele. Veel van wat zich voordoet heeft namelijk een logische verklaring, hoewel er wel degelijk wat overblijft dat niet te beredeneren is.

Dat de auteurs ervaring hebben met het schrijven van scenario’s is goed te merken. Want Nachtmerrie is een beeldend, levendig en vlot geschreven verhaal dat als een aflevering uit een televisieserie niet zou misstaan. Desondanks is dit eerste deel van een boekenreeks te mager om echt indruk te maken. Het is niet slecht, maar ook niet supergoed.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Winchester McFly
Titel: Nachtmerrie

ISBN: 9789024592876
Pagina’s: 192

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.