Zwart kwartier – Friso Leunge

Flaptekst
‘Je hebt mijn hele leven verpest’ zijn de onbegrijpelijke laatste woorden die de stervende vader van Axel Esser zijn zoon toebijt. Als Axel die avond met zijn vrouw Eveline wegrijdt bij zijn ouderlijk huis, raken ze betrokken bij een gruwelijk ongeluk waarbij Eveline omkomt en Axel zwaargewond raakt. Hij herinnert zich vaag dat ze hem vlak voor het ongeluk nog iets belangrijks had verteld, maar wát…?

Het mysterie zet Axel op een zoektocht naar zichzelf en het duistere verleden van zijn vader, doorsneden met verontrustende flarden van het laatste gesprek met zijn vrouw.

Recensie
Na de middelbare school volgde Friso Leunge een opleiding aan de School voor Journalistiek, waarna hij werkte als journalist, copywriter, bladenmaker. Voor RTL 7 heeft hij de slogan Meer voor Mannen bedacht en het succes van MAX Magazine is onder andere aan hem te danken. In 2006 richtte hij My-Mind op, een bedrijf dat zich toelegt op het schrijven van commerciële teksten en het ontwikkelen van magazines. In 2021 maakte hij zijn debuut als auteur met de thriller Zwart kwartier, dat een jaar later op de longlist voor de Gouden Strop stond.

De vader van Axel Esser ligt op sterven en de laatste woorden die hij zijn zoon toebijt zijn ‘Je hebt mijn hele leven verpest’. Axel heeft echter geen idee waar zijn vader het over had. Als hij later die avond met zijn vrouw Eveline naar huis rijdt, krijgen ze een ernstig ongeluk waarbij Eveline om het leven komt en Axel zwaargewond raakt. Van het ongeval herinnert hij zich niets meer, behalve dat zijn vrouw hem vlak daarvoor iets belangrijks te vertellen had. Maar wat dat is, kan hij zich niet meer voor de geest halen.

Het eerste hoofdstuk heeft maar twaalf woorden nodig om de lezer enigszins nieuwsgierig te maken. Zes laatste woorden van Axel Essers vader Jelte op diens sterfbed en zes die zijn vrouw Eveline vlak voordat ze een ongeluk krijgen tegen hem zegt. De rest van het verhaal draait voor het grootste deel om het achterhalen wat deze woorden precies inhielden. Hierbij krijgt Esser hulp van zijn collega en latere vriendin Mia Tamm. Door middel van regelmatig terugkerende flashbacks wordt stukje bij beetje inzichtelijker gemaakt wat zich in zijn verleden heeft voorgedaan en wat de aanleiding van de twee zinnen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, geweest is.

Ondanks dat het uitgangspunt van Zwart kwartier zich uitstekend leent voor een voortdurende spanning en een aantal spannende momenten komt dat zo goed als niet tot zijn recht. De plot is al een flink eind op weg als zich – het begin daargelaten – een volgende situatie voordoet waarbij de nieuwsgierigheid van de lezer een klein beetje geprikkeld wordt. De meeste spanning bevindt zich echter in de ontknoping, hoewel er niet gesproken kan worden van een enorm spektakel. Over het algemeen is het nogal tam en dat komt voornamelijk omdat het leeuwendeel van het verhaal over het leven van Esser gaat, zijn buitenechtelijke avontuurtjes, het terughalen van wat er rond het tijdstip van het ongeval gebeurd is en enkele van zijn seksuele escapades.

Het tempo in het verhaal ligt niet zo heel erg hoog en op de keper beschouwd gebeurt er niet eens bijzonder veel. Onverwachte plotwendingen doen zich sporadisch voor, maar halverwege de plot, wanneer een twintig jaar eerder voor moord veroordeelde tbs’er op komt draven, is het meteen raak. Vanaf dat moment zijn er een paar onverwachte ontwikkelingen en heeft het boek iets meer kenmerken die bij een thriller horen, maar overtuigend is het allemaal niet. In het slothoofdstuk, nadat Esser zich alles weer kan herinneren, zorgt de auteur voor een ietwat verrassende scène. Dan doet Axel wat hij vele maanden eerder al had willen doen. Maar hoe dit er precies uitziet laat Leunge aan de verbeelding van de lezer over.

In een prettige en beeldende schrijfstijl loodst de auteur je door het leven van Axel Esser, waarbij sommige gebeurtenissen overigens tamelijk voorspelbaar zijn. Zwart kwartier is absoluut niet de zenuwslopende en mysterieuze thriller die de cover doet suggereren, hoewel Leunge wel aantoont dat hij het in zich heeft om een goed lopend en redelijk boeiend verhaal te vertellen. Vooralsnog slaat de debutant met een krappe voldoende.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Friso Leunge
Titel: Zwart kwartier

ISBN: 9789090347028
Pagina’s: 260

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.