De Repair Club – Charles den Tex

Beschrijving
John Antink is ex-chef van de geheime dienst. Nu is hij met pensioen en runt hij samen met een paar vrienden een Repair Club, waar ze defecte apparaten herstellen. Op een dag staat er een man voor zijn neus met een kapotte typemachine, een pistool en een opdracht. Die opdracht brengt hem in één klap terug naar de tijd dat hij actief was als geheim agent in Oost-Duitsland. John beseft dat hij jaren geleden een fout heeft gemaakt, waardoor zijn zorgvuldig opgebouwde leven nu op instorten staat.

De Repair Club komt onmiddellijk in actie om ook deze fout te herstellen, maar die blijkt groter dan John ooit had kunnen denken. Opeens staat hij voor een bijna onmogelijke opdracht, want hoe repareer je verraad?

Recensie
Charles den Tex (1952) wordt beschouwd als een van de beste en meest succesvolle thrillerauteurs van Nederland. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij drie keer de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek, heeft gewonnen. Daarnaast heeft hij nog diverse nominaties en andere prijzen op zijn naam staan. Qua schrijven is hij echter een relatieve laatbloeier, want pas in 1995 lag Dump, zijn eerste boek, in de winkel. Hierna schreef hij, zoals hij zelf zegt, het ene boek na het andere. De Repair Club, dat in 2022 is verschenen, is zijn jongste thriller.

Voormalig chef van de inlichtingendienst John Antink is al een aantal jaren met pensioen en met een drietal vrienden voert hij onder de benaming De Repair Club reparaties uit aan defecte apparaten. Op een middag wordt hij benaderd door een man die hem een typemachine ter reparatie aanbiedt. Deze man richt echter ook een pistool op hem en geeft hem daarbij een opdracht. Dit brengt hem terug naar ruim dertig jaar eerder, toen hij als geheim agent in Oost-Duitsland werkzaam was. Antink realiseert zich dat hij destijds een fout gemaakt moet hebben. Met behulp van zijn vrienden moet hij die nu herstellen.

In een rustig eerste hoofdstuk maakt de lezer beknopt kennis met John Antink en wat hij op dit moment doet. Omdat het verhaal grotendeels vanuit zijn perspectief wordt verteld, kom je ruim voldoende over hem te weten. Dit is belangrijk, want medio jaren tachtig van de vorige eeuw was hij als geheim agent tewerkgesteld in Oost-Duitsland en daar moet hij een fout hebben gemaakt waar hij nu, ruim dertig jaar later, min of meer mee wordt geconfronteerd. In de plot wordt daarom regelmatig teruggeblikt naar die periode en daardoor kom je stukje bij beetje te weten wat er destijds is voorgevallen en wat Antink zoal heeft meegemaakt.

Normaal gesproken is een dergelijke opzet goed voor een gezonde dosis nieuwsgierigheid, maar in deze spionagethriller is daar zo goed als geen sprake van. Het tempo ligt over het algemeen nogal laag en tot ongeveer twee derde  de plot is de spanning minimaal. Hoewel er op het oog voldoende gebeurt, gebeurt er eigenlijk niet zo heel erg veel. Het is vooral een opsomming van feiten en de auteur geeft veel informatie over Antinks activiteiten uit het verleden. Hierdoor leeft het verhaal niet en leest het alsof het een verslag is. In het laatste derde deel vindt een lichte verandering plaats waardoor het vanaf dat moment wel wat boeiender wordt en er tevens een iets groter spanningsveld ontstaat. De schrijfstijl wordt echter niet anders, die is en blijft overwegend klinisch.Ondanks dat het grootste deel van de plot zich in een traag tempo voortbeweegt en dat het voornamelijk op een verslaglegging lijkt, leest het wel vlot. Dat lijkt tegenstrijdig, en dat is het misschien ook wel, maar de bijzonder toegankelijke schrijfwijze van Den Tex is daar zeker debet aan. Daarnaast laat de auteur eveneens zien dat hij zonder meer een verhaal kan vertellen en dat hij bepaalde waargebeurde feiten in een verder volledig fictief verhaal kan verwerken. Dat heeft hij zonder meer vakkundig gedaan. Hij heeft echter niet kunnen voorkomen dat het aantal onverwachte, plotwendingen niet zo heel erg hoog is. Erg veel verrassingen zijn er dus niet. Over het geheel genomen is De Repair Club, dat in grote mate onwerkelijk en daardoor onrealistisch overkomt, een tamelijk saaie en pas aan het eind meer boeiende spionagethriller.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Charles den Tex
Titel: De Repair Club

ISBN: 9789402709520
Pagina’s: 382

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.