De Magdalenacodex – Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg

Beschrijving
In het Venetiaanse Marciana, een van de oudste bibliotheken ter wereld, stuit bibliothecaris Marco Visconti op een eeuwenoud manuscript. Het lijkt te zijn geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over Maria Magdalena, de vrouw die al tweeduizend jaar tot de verbeelding spreekt.

Al snel vormt het manuscript het middelpunt van een strijd op leven en dood. Waar de een de waarheid zo snel mogelijk naar buiten wil brengen, wil de ander Maria Magdalena voor altijd het zwijgen opleggen. Drie vrouwen – Sofia, Susanna en Veronica – worden ongewild hoeders van het gevoelige geheim dat het manuscript herbergt. Maar dan blijkt: wie het manuscript in handen heeft, is zijn leven niet zeker…

Recensie
Na afloop van een presentatie van het boek Reis langs de mysteriën van Jacob Slavenburg maakte Jeroen Windmeijer, die in 2015 debuteerde met Het Petrusmysterie, kennis met de historicus. Tijdens een door laatstgenoemde gegeven cursus leerden ze elkaar beter kennen, waarop vervolgens werd besloten samen te gaan werken. Dit leidde ertoe dat in het voorjaar van 2020 hun gezamenlijke thriller Het Isisgeheim verscheen, het begin van een trilogie rond sterke vrouwen. Ongeveer tweeënhalf jaar later werd De Magdalenacodex, het laatste deel van het drieluik uitgebracht.

Broeder Marco Visconti, bibliothecaris van het benedictijner Monastero San Pietro, assisteert zijn mentor Luigi Navagero in de Venetiaanse Biblioteca Marciana bij het rubriceren van manuscripten. Tijdens zijn werk ontdekt hij een manuscript dat vele eeuwen geleden door Simon, de broer van Jezus, geschreven moet zijn en over Maria Magdalena handelt. Hij zorgt ervoor dat het document veilig opgeborgen wordt, maar kan niet voorkomen dat verschillende partijen het in handen proberen te krijgen. Tot overmaat van ramp is degene die de codex in handen heeft niet meer zeker van zijn of haar leven.

Maria Magdalena (ook Maria van Magdala) is een vrouw over wie ongeveer twee eeuwen na haar overlijden nog steeds een enorme mystiek hangt en rond haar persoon zijn in de loop der jaren verschillende thrillers geschreven. Aan het rijtje auteurs kan het auteursduo Windmeijer/Slavenburg worden toegevoegd. In hun gezamenlijke uitgave De Magdalenacodex worden feiten en fictie met elkaar gecombineerd zodat het boek niet alleen spannende elementen bevat, maar eveneens leerzaam en informatief is. De vele wetenswaardigheden hebben vooral betrekking op het christendom, waaruit op te maken valt dat beide auteurs een aanzienlijke kennis over dit onderwerp hebben. Hoewel dit alles erg interessant en leerzaam is, zorgen de feitelijkheden er wel voor dat de echte thrillerspanning enigszins naar de achtergrond verdwijnt.

Toch maakt het verhaal wel degelijk nieuwsgierig. De lezer wil weten wat er exact met het document gebeurt, wat erin geschreven staat en waar het uiteindelijk terecht gaat komen. In de plot, dat verteld wordt vanuit verschillende afwisselende perspectieven, komt daarover heel geleidelijk aan steeds meer duidelijkheid over. Dit gaat gepaard met diverse ontwikkelingen die met regelmaat voor onverwachte situaties zorgen. Met name aan het eind van een aantal delen – het boek heeft er in totaal zeven – zorgt dat voor wat actie en inherent daaraan tevens voor een paar spannende momenten. De laatste fase van het verhaal bevat eveneens enkele scènes die voor een klein beetje opwinding zorgen, hoewel diezelfde voorvallen in geringe mate ook wat onwaarschijnlijk overkomen.

De plot verloopt in een overwegend behoorlijk tempo, voor een groot deel als gevolg van de vlotte en toegankelijke schrijfstijl en de korte hoofdstukken, maar eveneens omdat er voldoende gedeelten zijn die de vaart erin houden. De ettelijke uiteenzettingen over onder andere het al genoemde christendom hebben weinig invloed op de snelheid, vooral omdat ze over het algemeen noodzakelijk zijn voor wat er zoal in het verhaal gebeurt. Desondanks heb je wel het gevoel dat enkele fragmenten overbodig zijn; dit is overigens niet storend en waarschijnlijk dienen ze voornamelijk om de personages een gezicht te geven en om te laten zien waar ze voor staan. Dat laatste is zonder meer gelukt.

Hoewel de raadselen rond Maria Magdalena in De Magdalenacodex niet worden weggenomen – een zo goed als onmogelijke missie – weet het verhaal wel van begin tot eind te boeien. Het boek is leerrijk, maar voor een thriller is de spanning niet al te groot. Dit neemt echter niet weg dat het samenwerkingsverband tussen beide auteurs wel degelijk geslaagd is.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg
Titel: De Magdalenacodex

ISBN: 9789402711370
Pagina’s: 382

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.