Mama liegt – Marion van de Coolwijk

Beschrijving
Aisa groeit op bij haar oma. Op haar ziekbed doet oma een schokkende bekentenis over haar verleden, die het leven van de jonge vrouw volledig op zijn kop zet. Nieuwsgierig gaat Aisa op zoek naar Emma van Bemmelen, de onbekende zus van haar oma. Wanneer oma kort na het weerzien van de twee vrouwen overlijdt, lijkt Aisa liefdevol te worden opgevangen in de familie. Maar al snel blijkt dat niet iedereen blij is met haar komst…

Recensie
In 1988 debuteerde Marion van de Coolwijk als kinder- en jeugdboekenschrijfster en sindsdien heeft ze meer dan 200 boeken op haar naam staan. Met een verkoop van ruim driemiljoen titels is ze een van de succesvolste Nederlandse auteurs. Haar eerste thriller Mangelvrouw werd in 2016 uitgebracht, in dat jaar genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs en verscheen vijf jaar later onder de titel Rust zacht in een heruitgave. In het voorjaar van 2022 publiceerde ze haar nieuwste boek Mama liegt, waarbij ze zich heeft laten inspireren door waargebeurde verhalen die haar ouders haar vertelde.

Aisa Koster krijgt van haar oma Anna Jansen, die vanwege haar zwakke gezondheid in een verpleeghuis woont, een foto waarop twee vijfjarige meisjes staan afgebeeld. Een van hen is haar oma, de ander blijkt oma’s onbekende zus Emma van Bemmelen te zijn. Aisa gaat – met succes – naar haar op zoek en niet lang nadat de twee zussen elkaar na lange tijd ontmoet hebben, overlijdt haar oma. Emma ondersteunt Aisa en beschouwt haar, zeer tegen de zin van haar zoon en vrouw, als familie. Ondertussen komt Aisa steeds meer te weten over het verleden van haar oma.

Twee elkaar afwisselende verhaallijnen, één in het verleden en voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Elizabeth van Kralingen en een ander in het heden waarin Aisa Koster haar verhaal vertelt, zorgen er meteen in het begin al voor dat de lezer enigszins nieuwsgierig wordt naar hun bestaan en het exacte verband tussen beide subplots. De lezer weet dat Anna Jansen en Emma van Bemmelen zussen zijn, maar omdat ze elkaar op zestienjarige leeftijd uit het oog verloren zijn, weet je eveneens dat er veel meer aan de hand moet zijn geweest dan alleen dat. Naarmate de plot vordert, wordt geleidelijk aan steeds duidelijker hoe het leven van Elizabeth sinds het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog verlopen is en wat de familie van Aisa daarmee te maken heeft.

In een bijzonder vlotte, toegankelijke en erg beeldende schrijfstijl maakt Van de Coolwijk de lezer deelgenoot van de familiegeschiedenis – want daar komt dit verhaal voor een groot deel op neer – van de Van Kralingens en later Van Bemmelens. Hoewel er wel het een en ander gebeurt, levert dit zo goed als geen spanning op. Het aantal verrassende plotwendingen is niet zo groot en daarnaast zijn veel twisten nogal voor de hand liggend. Dit wil overigens niet zeggen dat het een uitermate voorspelbaar geheel is, maar dat een aantal situaties onverwacht is, kan daarentegen ook niet gezegd worden. Het enige dat als een beetje spannend gezien kan worden, is een blijvende, zij het lichte, nieuwsgierigheid naar het gebeurde. Op een paar hoofdstukken in de ontknoping na, wekt dit boek niet de indruk dat het een thriller is (op de cover wordt spannende roman vermeld).

De personages, ze blijven beperkt tot een kleine hoeveelheid, zijn over het algemeen goed uitgewerkt. Dat geldt met name voor Elizabeth en Aisa en in iets mindere mate voor Emma. Over hen komt de lezer daarom het meest te weten en de twee eerstgenoemden zijn degenen die zich het duidelijkst ontwikkelen. Omdat de auteur enkele waargebeurde feiten in het verhaal heeft verwerkt, komt het vrij realistisch over, iets dat vooral geldt voor de hoofdstukken die zich in WOII afspelen. Uiteindelijk eindigt het boek met een paar hoofdstukken waarin wél echte spanning voorkomt en dan worden alle eventueel openstaande vragen beantwoord. Toch kan de auteur de lezer in die eindfase niet verrassen. Dat komt hoofdzakelijk omdat het gedrag van een van de personages nogal transparant is.

Over het geheel genomen zijn de kenmerken die Mama liegt heeft vooral die van een roman. Maar dan wel een die niet verveelt, waarin enkele familieperikelen de boventoon voeren en waarin de spanning grotendeels achterwege blijft.  

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Marion van de Coolwijk
Titel: Mama liegt

ISBN: 9789461095985
Pagina’s: 306

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.