Serpent – Silje Ulstein

Flaptekst
Liv woont in een dorpje aan een fjord in het westen van Noorwegen. Ze deelt een appartement met twee vrienden en op een dag koopt ze een babytijgerpython. Livs band met het dier is intens en in haar ontwaakt een beschermend gevoel. Ze is overweldigd door haar emoties. Eindelijk voelt ze zich veilig. Eindelijk voelt ze zich thuis.

Dertien jaar later, in het nabijgelegen Kristiansund, gaat Mariam Lind winkelen met haar elfjarige dochter Iben. Na een ruzie stormt Mariam de winkel uit en laat Iben er achter. Ze denkt dat het meisje zelf wel naar huis gaat en besluit een stuk te gaan rijden om af te koelen. Maar als ze ’s avonds thuiskomt ontdekt ze dat Iben nooit thuis is aangekomen.

De zestigjarige rechercheur Roe Olsvik wordt op de vermissing gezet. Als hij Mariam ondervraagt vindt hij haar verdacht, maar hij voelt aan dat er meer achter de verdwijning van het kind zit.

Recensie
Net als veel andere auteurs heeft Silje Ulstein er altijd van gedroomd om schrijver te worden. Op haar elfde verjaardag kreeg ze een typemachine, waarna ook haar familie inzag dat ze wilde schrijven. Voordat ze haar droom waarmaakte, studeerde ze literatuurwetenschappen, volgde ze diverse schrijfcursussen en heeft ze in een boekhandel gewerkt. Aanvankelijk kwam ze nooit verder dan halve verhalen, maar uiteindelijk debuteerde ze in 2020 met de twee jaar later in het Nederlands vertaalde thriller Serpent.

Studente Liv woont met twee iets oudere jongens in een appartement in het stadje Ålesund en op een dag komt het in haar op om een nog jonge python te kopen. Haar band met het reptiel wordt steeds inniger en ze voelt zich erg veilig met het dier. Ruim tien jaar later rent de elfjarige Iben weg als haar moeder Mariam Lind haar verbiedt een stripboek te kopen. Als Mariam vele uren later thuiskomt, blijkt Iben er niet te zijn. Rechercheur Roe Olsvik onderzoekt de vermissing en vermoedt dat er meer speelt dan hem wordt verteld.

Serpent speelt zich af in twee chronologisch oplopende periodes, heeft eveneens twee verhaallijnen, en wordt verteld vanuit vijf perspectieven, waaronder dat van een slang. Net als in veel thrillers het geval is, heeft ook dit verhaal een rustig begin. Behalve dat een aantal personages wordt geïntroduceerd, geeft de auteur de lezer eveneens een globaal overzicht van de omstandigheden. Dan verwacht je dat zich verderop in de plot een kentering voordoet, maar daar is geen enkele sprake van. Het blijft tot aan het eind een vrij tamme bedoening, ondanks dat het begin van het tweede deel van het boek – in totaal bestaat het uit drie delen – een opleving heeft die voor een iets interessantere fase zorgt. Dit is van tijdelijke aard, want al snel verzandt de plot in hetzelfde ritme als daarvoor.

Op een paar momenten na is de spanning ondermaats. Door middel van ogenschijnlijke cliffhangers probeert de auteur de lezer nog wel nieuwsgierig te maken, maar hier slaagt ze ten dele in. Een enkele keer zorgt ze voor een enigszins onverwachte situatie of – hoewel daar pas aan het eind sprake van is – voor een paar verrassende ontwikkelingen. Toch hebben de voorspelbaarheden de overhand. Sommige gebeurtenissen kun je al van mijlenver zien aankomen, hetgeen mede het gevolg is van Ulsteins keuze om een van de personages verschillende identiteiten te geven en veel hoofdstukken in de twee verhaallijnen vanuit dit perspectief te vertellen. De lezer kan daardoor één en één bij elkaar optellen, waardoor het onmogelijk is hem nog te kunnen verrassen.

Hoewel er aan het ene personage iets meer aandacht wordt besteed dan aan het andere, zijn en blijven ze allemaal vrij oppervlakkig. Een aantal van hen heeft een verleden. Bij de een is het een geheim, bij de ander een traumatische gebeurtenis. Hier kom je wel iets over te weten, dit blijft echter beperkt tot wat expliciet voor het verhaal noodzakelijk is. De nietszeggendheid en het ook wel bijzondere en vaak vreemde gedrag van de karakters heeft tot gevolg dat ze nogal onsympathiek overkomen. Het is onmogelijk een band met hen op te bouwen, laat staan je met hen te kunnen vereenzelvigen.

De thriller wordt afgesloten met een epiloog die zich in het verleden afspeelt. Deze afsluiting is geheel overbodig, want het voegt niets meer toe. Waarom hiervoor gekozen is, is een raadsel. Serpent gaat niet helemaal als een nachtkaars uit, het idee erachter is zonder meer goed en origineel, maar de uitvoering ervan heeft wel de nodige kanttekeningen. Ondanks dat Ulstein wel laat zien dat ze een verhaal kan vertellen.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Silje Ulstein
Titel: Serpent

ISBN: 9789044985139
Pagina’s: 428

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.