Aangespoeld – Meredith Cole

Flaptekst
Fotografe Lydia McKenzie werkt aan een project over prostituees in de hippe buurt Williamsburg in Brooklyn, New York.

Algauw nemen de zaken een dodelijke wending wanneer Lydia het lichaam van Glenda, een van de door haar gefotografeerde hoertjes, in de East River aantreft. Lydia?s vriend Jack wil niet dat ze bij de zaak betrokken raakt, net als Daniel Romero, een politiecommissaris met wie ze ooit een relatie had.

Maar Lydia bijt zich in de zaak vast. Als er nog meer meisjes worden vermoord, begint ze in te zien dat ook haar leven gevaar loopt…

Recensie
In haar laatste jaar aan Smith College regisseerde Meredith Cole een documentaire en na het afronden van haar studie ging ze aan de slag als filmmaker en scenarioschrijver. Enkele van haar scenario’s hebben in de finale van een paar competities gestaan, waaronder de Chesterfield. In 2009 debuteerde ze als auteur met de thriller Posed for murder, waarmee ze een wedstrijd heeft gewonnen en dat werd genomineerd voor de Agatha Award. Haar enige boek dat in het Nederlands vertaald is, is Aangespoeld (2010) en is het tweede en laatste met fotografe Lydia McKenzie in de hoofdrol.

Lydia McKenzie werkt als secretaresse bij een klein detectivebureau, maar is eveneens fotografe. Voor een project over New Yorkse prostituees heeft ze een van hen, Glenda, diverse keren geportretteerd. Op een dag treft ze het levenloze lichaam van deze prostituee in East River aan. Ze is vastbesloten te achterhalen wie haar heeft omgebracht, maar zowel haar vriend Jack als rechercheur Daniel Romero willen dat ze zich niet met het onderzoek bemoeit. Lydia houdt zich niet aan hun advies en als niet veel later opnieuw een aantal prostituees wordt vermoord, is ook zij haar leven niet meer zeker.

Dit is het tweede boek met fotografe Lydia McKenzie (het eerste is niet in het Nederlands vertaald), maar desondanks is het prima afzonderlijk te lezen. Het enige wat hiernaar verwijst – zij het minimaal – is dat McKenzie een verleden heeft met rechercheur Daniel Romero. Het verhaal wordt volledig vanuit het perspectief van de fotografe verteld, maar dit houdt niet in dat de lezer erg veel over haar te weten komt. Ze blijft nogal oppervlakkig en het is onmogelijk om je met haar te vereenzelvigen. Aanvankelijk lijkt dit nog wel te lukken, maar omdat zowel haar gedrag als haar gedachten gaandeweg steeds infantieler worden en ze daarnaast ook nog eens bijzonder naïef en wereldvreemd overkomt, verliest ze snel aan sympathie en stoor je je regelmatig aan haar houding en vooringenomenheid.

Het qua originaliteit niet uitblinkende idee achter het verhaal is in beginsel niet eens zo heel erg slecht, maar de uitvoering ervan laat flink wat steken vallen. De plot heeft namelijk zo goed als geen verrassingen, het verloop is nogal voorspelbaar en de spanning is nihil. De lezer wordt absoluut niet geprikkeld en zijn nieuwsgierigheid wordt evenmin op de proef gesteld. Daarnaast maakt de auteur er zo nu en dan een tamelijk ordeloze warboel van. Bij vlagen springt ze van de hak op de tak, want veel scènes vloeien niet logisch in elkaar over. Dat is niet altijd per se noodzakelijk, maar het is wel belangrijk dat de lezer weet waar hij aan toe is en niet plotsklaps van de ene in de andere situatie belandt zonder dat er een aanleiding toe is.

De schrijfstijl van Cole is overwegend vlot, maar behoorlijk simpel. Hierdoor wekt het boek de indruk dat het voor een jongere doelgroep bestemd is dan nu het geval is. Aan de vele gedetailleerde beschrijvingen is te merken dat de auteur een achtergrond als scenarist heeft. Veel situaties en omstandigheden worden redelijk beeldend en uitvoerig beschreven. De valkuil waar ze in gevallen is, is dat het soms niet iets te veel van het goede is. Waarmee ze eveneens de mist in gaat, is dat ze de indruk wekt niet te weten wat ze eerder in de plot geschreven heeft. Er komen namelijk fragmenten voor die volledig haaks staan op wat vele hoofdstukken daarvoor voorgevallen is. Dit zijn onnodige fouten die voorkomen hadden kunnen worden.

Over het geheel genomen is Aangespoeld geen thriller – het is eigenlijk meer een detectiveverhaal – die lang bij de lezer zal blijven hangen. Het kan vooral beschouwd worden als een niemendalletje voor tussendoor. In ieder geval heeft de uitgever er destijds goed aan gedaan om dit het enige vertaalde boek van Cole te laten zijn.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Meredith Cole
Titel: Aangespoeld

ISBN: 9789026187919
Pagina’s: 288

Eerste uitgave: 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.