Openbaring – Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer

Flaptekst
Simon Ryevaar is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in ‘eindtijdbewegingen’ – geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld aanbreekt. Als een bevriende archeoloog in een grot in Turkije een mysterieuze inscriptie uit het Bijbelboek Openbaring ontdekt, zet dit alles wat Simon denkt te weten op zijn kop. Is het mogelijk dat gelovigen het Bijbelboek al tweeduizend jaar lang verkeerd interpreteren? Voordat hij een antwoord heeft kunnen vinden, wordt zijn vriend op grimmige wijze vermoord.

Ondertussen doet de Leidse journalist Nova le Temps onderzoek naar The Bride, een sekte die dankzij zijn charismatische leider steeds meer leden trekt. Terwijl Nova dieper graaft komt er schokkende informatie over de sekte naar boven, maar stuit ze ook op steeds meer verzet en raadselachtige intimidaties.

Wanneer de paden van Simon en Nova kruisen, beginnen ze een zoektocht naar het verborgen verleden van de sekteleider. Het is het begin van een levensgevaarlijke reis dwars door Europa en daarbuiten – op zoek naar de waarheid, en op de vlucht voor de mensen die hen ten koste van alles tegen willen houden.

Recensie
Gedeelde interesses hebben Jeroen Windmeijer, bekend van onder andere de ‘Zuid-Amerika’-trilogie, en Tjarko Evenboer, mede-cartoonist van Evert Kwok en schrijver van een aantal thrillers, samengebracht. Hoewel geen van beiden meer een religie aanhangt, hebben ze nog wel een fascinatie voor Jezus en het Nieuwe Testament. Het idee om een thriller over het einde der tijden te schrijven kwam van Evenboer en hun gezamenlijke kennis over de Bijbel en Windmeijers achtergrond als cultureel antropoloog kwamen hierbij goed van pas. Ze besloten al snel dat hun project een trilogie zou worden, waarvan het in 2023 verschenen Openbaring het eerste deel is.

In een grot in Turkije ontdekt archeoloog Thomas Weissenberg een inscriptie waarover hij contact opneemt met zijn vriend en religieus antropoloog Simon Ryevaar. Samen gaan ze op onderzoek uit en ontdekken dat deze tekst niet alleen met het Bijbelboek Openbaring te maken heeft, maar ook dat de Bijbel hierdoor anders geïnterpreteerd moet worden. Vlak na hun ontdekking wordt Weissenberg vermoord. In Leiden onderzoekt journalist Nova le Temps de gangen van de sekteleider van The Bride. Niet veel later kruist haar pad dat van Ryevaar en gezamenlijk proberen ze, met gevaar voor eigen leven, het verleden van deze eindtijdprediker te achterhalen.

De eindtijd en de wederkomst van Jezus zijn onderwerpen die deel uitmaken van met name het christelijke en islamitische geloof en velen hebben hier wel een voorstelling bij. Het lezen van Openbaring zou hun opvattingen daarover weleens drastisch kunnen laten kantelen, want door de ontdekking in de grot en de hierop volgende theorieën van Weissenberg en vooral Ryevaar kun je heel anders tegen diverse Bijbelteksten en -boeken aankijken. Zo kan althans worden geredeneerd, want het verhaal van Windmeijer en Evenboer is voornamelijk fictie. Grote delen van hun boek zijn echter dermate realistisch dat ze de lezer niet alleen tot denken aanzetten, maar eveneens laten twijfelen aan wat wel of niet waar is.

Aanvankelijk, de proloog uitgezonderd, gebeurt er feitelijk niet eens zo heel erg veel. De inscriptie wordt ontdekt, de twee vrienden laten hun theorie daarop los en Le Temps is net begonnen aan haar onderzoek naar de sekte en haar leider. Niet per se spannend, maar op alle fronten interessant en vaak ook prikkelend en nieuwsgierig makend. In de loop van de plot zorgen allerlei ontwikkelingen ervoor dat het tempo aanzienlijk wordt opgevoerd, het aantal wendingen – waaronder enkele ronduit onverwachte – toeneemt en de spanning navenant hoger wordt. Als het verhaal zich in de eindfase bevindt, krijgt de lezer zelfs nog een paar spectaculaire en vlammende verrassingen voorgeschoteld.

De interactie tussen Ryevaar en Le Temps pakt erg goed uit, enkele kleine onderlinge irritaties, die ze overigens snel weer vergeten zijn, daargelaten. Beiden zijn boeiende personages die elkaar feilloos aanvoelen en -vulllen, terwijl ze niet lang geleden nog niet eens van elkaars bestaan afwisten. In de resterende twee delen van de trilogie zal hun samenwerking, die vermoedelijk wel voortgezet wordt, vast en zeker veel meer gestalte krijgen. Na veel fascinerende theorieën en talloze verwikkelingen eindigt de plot met een epiloog, een jaar later. Hierin worden niet alleen de laatste vragen beantwoord, maar kan er met een beetje goede wil ook uit worden afgeleid dat de auteurs de sekte nog niet helemaal uit het oog verliezen, hierdoor is het mogelijk dat het kerkgenootschap in een van de vervolgdelen terugkeert.

Windmeijer en Evenboer hebben met het toegankelijke en realistische Openbaring een sterk, evenwichtig en veelbelovend begin van het drieluik geschreven. De lezer wordt aangezet tot nadenken, maar krijgt tevens te maken met een keur aan interessante en spannende gebeurtenissen. Het is echter wel jammer dat het aantal redactionele slordigheden in deze verder op-en-top-thriller te groot is.

(Dit boek heb ik voor Hebban gerecenseerd.)

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer
Titel: Openbaring

ISBN: 9789401619172
Pagina’s: 528

Eerste uitgave: 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.