Schrijvende computers

In de Volkskrant van vrijdag 25 juli 2014 las ik een artikel over nieuwsschrijvende robots. De kop van dit artikel luidde: ‘Nemen robots de journalistiek over?’, met daaronder de subkop dat sommige nieuwsberichten nu al door computers geschreven worden.

Het blijkt namelijk dat de kwartaalcijfers van bedrijven voortaan automatisch gegenereerd worden. Zonder tussenkomst van journalisten worden voortaal elk kwartaal 4.400 economische berichten gepubliceerd. De verwachting is dat het aantal berichten dat door computers gegenereerd wordt in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Na het lezen van het artikel, waarin het zijdelings al ter sprake wordt gebracht, moest ik meteen denken ‘zullen computers in staat zijn boeken te schrijven?’ en ‘zou het kunnen dat robots een goed boek in elkaar kunnen zetten?’.

Het antwoord op de eerste vraag is niet zo lastig te beantwoorden. Dat wordt een volmondig ‘ja’. Want als computers nu al nieuwsberichten kunnen samenstellen, zullen ze dat ongetwijfeld ook in boekvorm kunnen. Dat zal het probleem niet zijn.

Maar, en dan kom ik op het antwoord op de tweede vraag, ik ben er stellig van overtuigd dat computers of robots, hoe je ze ook maar wilt noemen, niet in staat zijn goede boeken te schrijven. Daar komt in mijn ogen heel wat meer bij kijken dan wat vooraf ingeprogrammeerde tekst op papier te zetten.

Een door een auteur geschreven boek heeft, afhankelijk van het genre, onder andere spanning, humor, emotie, diepgang. Deze kenmerken zie ik een computer nog niet zo gauw in een boek verwerken. Daarbij komt ook nog eens dat een auteur wel de creativiteit heeft die bij een computer ontbtreekt.

Mijn conclusie is heel simpel: laat de robot het maar alleen op zakelijke berichten houden en het échte schrijven aan de professionele auteurs overlaten. Dat is voor zowel de auteur als de lezer beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.