Vaste boekenprijs in ieder geval nog vier jaar

In 2014 wakkerde de discussie rond de vaste boekenprijs weer eens aan. Er zijn stemmen die vinden dat de prijs van boeken losgelaten moet worden. Anderen vinden dat die vaste boekenprijs gehandhaafd moet blijven. Als gevolg van deze discussie heeft de Raad voor Cultuur het kabinet geadviseerd de wet die de boekenprijs regelt voorlopig te handhaven.

DEN HAAG-VROOM EN DREESMAN-BOEKEN

Op 6 februari 2015 heeft het kabinet de knoop doorgehakt en besloten dit advies op te volgen. Dit houdt in dat de vaste boekenprijs in ieder geval nog vier jaar gehandhaafd blijft. In 2019 wordt opnieuw bekeken of de wet aangepast zal worden.

De wet op de vaste boekenprijs bestaat sinds 2005 en is in het leven geroepen om concurrentie te voorkomen en een brede beschikbaarheid en een divers aanbod van boeken te bevorderen. Zonder die prijsconcurrentie is het voor uitgevers mogelijk om ook minder winstgevende boeken uit te geven.

De vaste boekenprijs geldt overigens alleen voor het papieren boek. Digitale boeken vallen niet onder deze wet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.