Dromen over schrijven

schrijven

Nog niet zo heel erg lang geleden hoorde ik het. Ongeveer een miljoen Nederlanders droomt ervan een boek te schrijven. Dat bericht is niet zo heel erg nieuw. Want in 2007 stak die droom de kop al op. Blijkbaar wordt het ieder jaar om en nabij de boekenweek even wakker en maakt het ons deelgenoot van die diepgekoesterde wens van al die collega-landgenoten.

Natuurlijk heb ik, en dan vooral tijdens het lezen van een boek, ook wel eens gedacht dat het wel leuk zou zijn om een boek te kunnen schrijven. Daarbij realiseerde ik me dan wel direct dat het schrijven van een roman of thriller niet voor mij is weggelegd. Omdat er volgens mij best nog wel wat bij komt kijken om een goed boek af te kunnen leveren.

Je moet tijd hebben, of er in ieder geval voldoende tijd voor nemen. Want met alleen een idee en een dosis fantasie kom je er in mijn ogen niet. Je zult research moeten doen, je gaan verdiepen in de personages die je in je boek wilt laten voorkomen, misschien zelfs, maar dat hangt van het soort boek af, veel observeren. En dan zijn er vast nog wel meer zaken waar je rekening mee moet houden.

Ooit, maar dat is dan alweer écht ooit, heb ik een boekje gekocht. Schrijven over reizen heet het. Het boekje heb ik nog steeds, ik heb het voor ongeveer de helft uitgelezen. Maar doe er verder niets meer mee. Destijds heb ik het aangeschaft omdat ik mijn reisdagboeken wat minder oppervlakkig wilde laten zijn. Het moest voor mij wat boeiender en beeldender zijn.

Want, en dat merkte ik al gauw, zelfs het schrijven van een relatief kort reisdagboek kan al lastig zijn. Laat staan het op papier zetten van een reisverhaal of ander kort verhaal. Dat gaat nog een stapje verder. Mijn schrijfaspiraties, voorzover die al aanwezig waren, heb ik ver, maar dan ook heel ver weggestopt. Voor mij geen korte reis- of andere verhalen. En zeker geen roman of ander boek. Ik houd het daarom maar alleen bij het schrijven van een enkel blogartikel of recensie. En dat is vaak al lastig genoeg.

En jij? Wat zijn jouw -eventuele- schrijfdromen?

 

2 gedachten over “Dromen over schrijven

  1. joanydvv

    Ik heb er over het algemeen niet zo’n moeite mee om een verhaal met roman-lengte te schrijven, maar het fine tunen en corrigeren vind ik echt een straf. Daar heb ik het geduld helemaal niet voor. Ik probeer me daar overigens wel overheen te zetten, want een écht boek van mijn hand lijkt me fantastisch 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.