Val dood – Jens Lapidus

val dood
Beschrijving
De erfenis wordt doorgegeven. Van vader op dochter. Van zus op broer. De attitude, de eer, de macht. Bloedgeld, ongeacht waar het vandaan komt, wordt witgewassen ? mits de juiste persoon wordt gevonden. JW heeft zijn tijd in de gevangenis goed besteed en zint op een grootse comeback.

Jorge is zijn nieuwe, saaie bestaan als verkoper van lattes en cappuccino?s al spuugzat. Het luxeleventje lonkt als hij zijn laatste grote deal aan het plannen is. Dit keer gaat het om serious shit, schunnig veel geld. Maar een undercoveragent is diep doorgedrongen in de Stockholmse onderwereld en komt dichterbij. Dichter bij Jorge. Dichter bij JW.

Op hetzelfde moment blijkt dat iemand het op de Godfather zelf heeft gemunt, Radovan Kranjic. Want hoe zou het zijn als Radovan is uitgeschakeld? Wie wordt dan de nieuwe koning van Stockholm – of koningin?

De technieken variëren: bescherming, beroving, coke, pooieren? Maar de jacht op geld gaat door en het verlangen naar macht en een zorgeloos leventje op een warme, zonnige plek wordt sterker. Het doel? Snel geld, life deluxe.

Recensie
Val dood, het laatste deel van de Stockholm-trilogie, heeft dezelfde opzet als de twee voorgaande delen: drie hoofdpersonages, drie verhalen. Twee van deze personages, Jorge Salinas en Martin Hägerström, kennen we uit een van de voorgaande delen. Het derde is in feite nieuw: Radovan Kranjic’ dochter Natalie. Daarnaast komen ook de andere personages uit de eerste delen aan bod.

Het verhaal speelt zich vijf jaar later af dan het eerste deel van de trilogie. Jorge heeft een koffieshop, maar heeft eigenlijk genoeg van dat eentonige bestaan. Hij krijgt een aanbod om een grote slag te slaan en gaat daar op in. Hägerström krijgt het verzoek om als undercoveragent Johan ‘JW’ Westlund in de gaten te houden. Want JW wordt er nog steeds van verdacht op grote schaal geld wit te wassen. Natalie is getuige van een aanslag op haar vader, die ze adoreert. Ze zweert wraak op de dader van deze aanslag. Maar kan ze de gevolgen wel overzien?

Door het concept dat Jens Lapidus in de trilogie hanteert valt er over dit boek niet zo heel erg veel nieuws te zeggen. Het is geschreven in de inmiddels bekende Lapidus-schrijfstijl: korte krachtige zinnen en goede dialogen. De al bekende karakters worden weer iets verder en diepgaander beschreven, maar ook de nieuwe personages worden prima uitgewerkt.

Het verhaal in Val dood gaat in feite verder waar Snel geld en Bloedlinkzijn geëindigd. Daarom wordt ook in dit boek regelmatig verdergegaan op gebeurtenissen die in de twee eerdere delen voorkwamen. Hoewel het boek goed afzonderlijk van de eerste twee gelezen worden, is het, alleen al vanwege die verwijzingen, wel beter om de boeken in volgorde te lezen. Dan valt alles beter te plaatsen.

In het boek komen spannende momenten voor, maar niet zo veel dat je op het puntje van de stoel en met ingehouden adem zit te lezen. Dat geeft ook nu weer niet. Want het verhaal blijft de aandacht van de lezer vasthouden. Dat is een prima kwaliteit van Lapidus.

Met het schrijven van deze trilogie heeft Lapidus de lezer een kijkje gegeven in de onderwereld van Stockholm. Een onderwereld die gevoelige maar vooral zijn harde kanten heeft. En na het lezen van deze drie boeken denk je wel dat Lapidus nog veel meer over die duistere kant van Stockholm kan schrijven. Maar misschien is wel het goed dat Val dood, om kwaliteitsverlies te voorkomen, het laatste deel uit die trilogie is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Jens Lapidus
Titel: Val dood
ISBN: 9789400502949
Pagina’s: 431
Eerste uitgave: 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.