Is het lezen van strips slecht?

Nederlandse kinderen lezen steeds minder. En als ze wel lezen, zijn het de ‘eenvoudige’ boeken. Dat zijn boeken die vrij makkelijk leesbaar zijn. Overigens zijn het niet alleen kinderen die minder zijn gaan lezen. Voor volwassenen geldt in feite hetzelfde. Minder boeken, minder kranten en waarschijnlijk ook minder tijdschriften.

De oorzaak van dat mindere lezen zit hem vooral in de televisie en de computer. De tijd die voor de buis wordt doorgebracht, is de laatste jaren toegenomen en ook besteedt een groot deel van de Nederlanders meer tijd aan zijn online activiteiten. Terwijl de extra vrije tijd eigenlijk net zo goed besteed kan worden aan lezen. Maar het gebeurt niet.

Ook het stripverhaal schrijnt minder gelezen te worden. Niet iedereen zal dat erg vinden, want sinds ik het me kan herinneren is het lezen van een strip altijd al een punt van discussie geweest. Het zou niet goed zijn voor je taalontwikkeling. En pedagogisch niet verantwoord. Ook de tekeningen kregen kritiek te verduren. Gewelddadige afbeeldingen, vechtpartijen en naakte figuren waren (en zijn misschien nog wel) uit den boze bij vele zogenaamd deskundigen.

Maar is het lezen van strips echt wel zo slecht? Ik lees ze al van jongs af aan. Uiteraard boeken, maar zeker ook strips. Tegenwoordig zijn het de Donald Duck en Suske en Wiske, maar ook de korte strips in de krant sla ik niet over. En toen ik jong was, las ik met grote regelmaat ook nog andere stripverhalen. Ik vind zelf dat ik er niet minder van geworden ben. Dus dat strips slecht zijn, gaat er bij mij niet in.

Neem bijvoorbeeld de Donald Duck. Sommige verhalen kun je met gemak maatschappelijk betrokken noemen. En van de regelmatig in het blad voorkomende wijze lessen van Goofy kun je ook nog wel wat opsteken. Hoe zit het dan met Suske en Wiske? Nou, veel verhalen van hen zijn zelfs gebaseerd op historische feiten. Ook dat is onmogelijk niet leerzaam te noemen.

kareltje

Goed, het gebruik van taal is in strips anders dan in boeken. Logisch, want een stripverhaal wordt in minder bladzijden verteld dan een verhaal in een boek. En dat het taalgebruik in de strip anders is, vind ik helemaal niet erg. Taal leeft en is aan verandering onderhevig. Daarnaast houd ik wel van het spelen met taal. Dat laatste is aan stripverhaalschrijvers wel toevertrouwd.

Kritiek of geen kritiek, de strips die ik nu lees, zal ik blijven lezen ook. Want behalve dat je er wat van op kunt steken, is het ook nog eens erg leuk!

Wat vind jij van het lezen van strips?

Een gedachte over “Is het lezen van strips slecht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.