Het laatste leven – Mohlin & Nyström


Beschrijving
Na een mislukte infiltratie in een drugskartel en een aanslag op zijn leven moet FBI-agent John Adderley van de radar verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt vanuit Baltimore naar zijn geboorteland Zweden. Daar krijgt hij de leiding over een piepklein politieteam en wordt hij op de zaak van een verdwenen meisje gezet.

Het kost John, met zijn Amerikaanse mentaliteit, moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak ineens persoonlijk wordt. Terwijl het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweeds provinciestadje, blijkt de hoofdverdachte in de verdwijningszaak Johns halfbroer…

Recensie
Al op tienjarige leeftijd schreven Peter Mohlin en Peter Nyström, die overigens samen opgroeiden in een kleine Zweedse stad, hun eerste misdaadroman. Na hun studie schreven ze scenario’s voor toneel en film en waren ze tevens regisseur. Toch besloten ze om weer verder te gaan waar ze op de middelbare school gebleven waren: het schrijven van een thriller. Dit leidde ertoe dat ze in 2020 hun officiële debuut maakten met Het laatste leven, waarvoor ze de Zweedse Crimetime Award voor het beste thrillerdebuut van het jaar ontvingen.

Nadat hij bij een mislukte infiltratie neergeschoten is, komt FBI-agent John Adderley bij in een ziekenhuis in Baltimore. Leden van de drugskartel waarin dit plaatsvond zullen jacht op hem gaan maken en daarom krijgt hij van de FBI een nieuwe identiteit, waarna hij naar zijn geboorteland Zweden vertrekt. Er is werk voor hem geregeld bij het coldcaseteam van de politie van Karlstad en mag zich bezighouden met een tien jaar oude zaak over de verdwijning Emelie Bjurwall. Er is destijds een verdachte opgepakt, die wegens gebrek aan bewijs ook weer is vrijgelaten. John doet er nu alles aan om de zaak op te lossen.

Het laatste leven bestaat uit vier delen en wordt afwisselend verteld vanuit de perspectieven van John Adderley en Heimer Bjurwall, de vader van Emelie. Het speelt zich vooral af in 2019, maar in het eerste deel wordt ook teruggegaan naar 2009, het jaar waarin Emelie verdween. Daarnaast krijgt de lezer in dat eerste part ook te weten wat de exacte reden is waarom John een nieuwe identiteit krijgt aangemeten en waarom hij daarna naar Zweden is vertrokken. Het begin is daarom vooral een kennismaking met de personages, waarbij de auteurs overigens niet uit het oog verliezen dat ze een verhaal te vertellen hebben. Doordat er vrij veel over de personages verteld wordt, leer je ze goed kennen en kun je je een prima beeld over hen vormen. Hun uitwerking is dus ruim voldoende.

Ondanks dat de plot (de flashbacks naar 2009 buiten beschouwing gelaten) een paar kleine sprongen in tijd maakt, is het tempo in het verhaal niet al te hoog. Het is echter ook niet zo dat het dusdanig langzaam is dat het gezapig is, eigenlijk hangt het er een beetje tussenin. Toch zijn er een paar momenten dat er wel wat meer snelheid inkomt, dat is aan het eind van het tweede en derde deel. Dat er dan ook een beperkt spanningsveld ontstaat, is daar inherent aan. Voor het overige valt het met de spanning wat tegen, ondanks de enkele cliffhanger en de actie aan het eind van het derde deel. De plot heeft wel een aantal interessante ontwikkelingen, maar die zorgen er echter niet voor dat de lezer omver geblazen wordt. Echt opzienbarend zijn ze namelijk niet.

De schijfstijl van Mohlin en Nyström is bijzonder toegankelijk. Ze weten de sfeer vrij goed neer te zetten en het grootste deel van het verhaal is beeldend. Aan deze elementen is goed te merken dat de auteurs ervaring hebben als scenarist. Het laatste leven is namelijk dusdanig geschreven dat er met het grootste gemak een televisieserie van gemaakt kan worden. Ondanks dat het auteurskoppel wel probeert een aantal verdachten de revue laat passeren, is het gedrag van een van de personages zodanig dat de lezer al redelijk snel op zijn klompen kan aanvoelen dat deze persoon de moordenaar is. Deze kennis heeft echter geen nadelige invloed op de beleving van het verhaal.

Dat Het laatste leven niet een eenmalig project rond John Adderley is, kan worden afgeleid uit de cliffhanger in het laatste hoofdstuk. Die zorgt ervoor dat je al nieuwsgierig wordt gemaakt naar het volgende boek met deze enigszins eigenzinnige politieman die behalve een cultuurshock ook nog driftige buien lijkt te hebben. Daar zal in een volgend deel mogelijk verandering in komen, maar vooralsnog zal de lezer het met dit verdienstelijke, maar niet spectaculaire debuut moeten doen.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Mohlin & Nyström
Titel: Het laatste leven

ISBN: 9789402705485
Pagina’s: 480

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.