Vijftien – Marlies Slegers


Beschrijving
Wie jaagt, weet ook precies waar de prooi te vinden is. En jij, Elena, bent mijn prooi…

De 15-jarige Elena voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Dan leert ze Tim via een chatsite kennen. Ze wordt verliefd op hem en besluit hem te ontmoeten. Niet lang daarna is ze spoorloos…
De 17-jarige Job probeert zijn verleden met drugs en drank – en de reden dat hij zo ontspoorde – te vergeten. Zijn dominante vader maakt het hem niet gemakkelijk. Gelukkig kan hij zijn frustraties kwijt op de kickboksschool, waar hij Daan leert kennen. Maar waarom zegt Daan toch dat hij Job kent?
Dan doet Job een schokkende ontdekking en Elena heeft al haar moed nodig om niet als prooi te eindigen in de handen van een geslepen jager…

Recensie
Op achtjarige leeftijd verhuisde Marlies Slegers met haar familie naar Indonesië, waar ze vervolgens tien jaar gewoond heeft. Als kind verzon ze allerlei verhalen en tot haar negentiende hield ze een dagboek bij. Terug in Nederland studeerde ze commerciële economie, maar fantaseerde vaak over een leven als schrijfster. Jaren later deed ze mee aan een paar schrijfwedstrijden, die ze vervolgens ook won. Dit was voor haar het teken dat ze écht wilde gaan schrijven. Ze volgde een opleiding aan de schrijfschool Script en in 1995 besloot ze om kinderboeken te gaan schrijven. Een van die boeken is Vijftien, dat in 2016 is verschenen.

Sinds Elena’s vader twee jaar geleden is overleden, is het thuis minder gezellig. Dan krijgt ze op Facebook een vriendschapsverzoek van Tim de Waal. Omdat zijn naam haar vaag bekend voorkomt, accepteert ze het en niet lang daarna starten ze een chat. Daarna heeft ze bijna dagelijks contact met hem en ze begint hem steeds leuker te vinden. Ze besluiten elkaar te ontmoeten en niet lang daarna is ze verdwenen. Job is twee jaar ouder dan Elena, heeft problemen gehad en reageert dit af op de kickboksschool. Daar hoort hij over Elena’s verdwijning, hoewel hij haar niet kent. Toch lijkt er een onderling verband te zijn.

Het verhaal begint met een indringende tekst waarin de ouders en zus van Elena mensen vragen om informatie over haar verdwijning, maar ook om het bericht te delen via de social mediaplatforms Facebook en Twitter. Deze oproep is een vrij sterk begin van Vijftien, want de paniek en onzekerheid die ze hebben, komt erg goed over. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de lezer nieuwsgierig wordt naar wat er gebeurd is. Na deze inleiding springt het verhaal terug naar een ruime twee maanden eerder. Vanaf dat moment verloopt de plot chronologisch en wordt de lezer getuige van wat er precies met Elena is gebeurd en hoe het komt dat ze verdwenen is.

Slegers heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit een paar perspectieven te vertellen, ofschoon dat van Elena de belangrijkste is. Door deze opzet wordt de spanning langzaam opgebouwd en kan de lezer zich in de personages inleven, dat komt vooral omdat je de verschillende situaties in feite door hun ogen ziet. Een aantal cliffhangers en enkele onverwachte plotwendingen hebben tot resultaat dat de spanningsboog continu gespannen blijft. De vraag wat er met Joëlle, de vriendin van Job, gebeurd is, heeft daar eveneens een positieve invloed op.

Dankzij de perspectiefwisselingen en de over het algemeen korte hoofdstukken heeft het verhaal een behoorlijk tempo, iets dat in de ontknoping zelfs nog iets hoger ligt. Toch is die finale een beetje teleurstellend, die komt namelijk plotseling uit de lucht vallen. De auteur wekt hierdoor de indruk het niet meer geweten te hebben, iets dat trouwens niet aannemelijk is. Voor de lezer is dit jammer, want die heeft daardoor het gevoel dat er nog wat ontbreekt, dat het verhaal niet helemaal af is, hoofdzakelijk omdat een paar vragen niet volledig beantwoord zijn.

Hoewel Vijftien toch alweer een aantal jaren geleden geschreven is, is het thema van het verhaal – grooming – helaas nog steeds actueel. Veel jongeren laten zich daar nog steeds toe verleiden, met alle gevolgen van dien. Het boek kan daarom ook gezien worden als een waarschuwing om hier nooit aan te beginnen of, wanneer je daardoor toch in de problemen komt, in ieder geval de politie te waarschuwen, ondanks dat in de meeste gevallen gebruik van dreigementen wordt gemaakt. Slegers geeft dan ook een duidelijk signaal af in een Young Adult die zonder meer geslaagd genoemd mag worden.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Marlies Slegers
Titel: Vijftien

ISBN: 9789024585786
Pagina’s: 224

Eerste uitgave: 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.