Onland – Arnaldur Indriðason


Beschrijving
IJsland, 1979. In een meer bij de krachtcentrale op Reykjanes ontdekt een vrouw een verminkt lichaam. Er zijn aanwijzingen dat de dode iets te maken heeft gehad met de militaire basis op de Miðnesheiði. Daar stelt men echter geen prijs op samenwerking met de IJslandse politie. Erlendur en zijn mentor Marion Briem proberen via allerlei omwegen informatie te verzamelen. Erlendurs aandacht wordt bovendien in beslag genomen door een andere zaak: die van een meisje uit Reykjavík, dat ongeveer vijfentwintig jaar eerder spoorloos is verdwenen.

Recensie
Een van de meest bekende IJslandse auteurs is Arnaldur Indriðason. Zijn trillers zijn in zeker tien talen vertaald en worden in zesentwintig landen uitgegeven. Voordat hij fulltime auteur werd, werkte hij als journalist en filmcriticus bij het dagblad Morgunblaðið. In 1997 verscheen zijn debuut Maandagskinderen en vanaf dat moment kende zijn populariteit geen grenzen. In de meeste van zijn boeken is rechercheur Erlendur Sveinsson het belangrijkste personage, maar hij heeft ook een aantal standalones geschreven, maar ook enkele waarin anderen de hoofdrol hebben. Het in 2014 verschenen Onland is het veertiende deel uit de Erlendur-serie.

In een meer in het zuiden van het schiereiland Reykjanes, dicht bij een krachtcentrale en Amerikaanse legerbasis, vindt een vrouw het zwaar toegetakelde lichaam van een man. Erlendur en zijn mentor Marion Briem worden erbij geroepen en stellen een onderzoek in naar zijn dood. Ze komen achter de identiteit van het slachtoffer en ontdekken ook dat hij op de basis werkzaam was. Omdat ze van de legerleiding geen enkele medewerking krijgen, proberen ze hun informatie via een andere manier in te winnen. Hierdoor vordert het onderzoek maar langzaam, maar stukje bij beetje brengen ze het tot een eind.

Hoewel Onland in geringe mate kan worden gezien als het vervolg van Nachtstad, is het in allerlei opzichten geen enkel probleem het afzonderlijk te lezen. De overeenkomsten met het voorgaande boek zijn dat het verhaal zich in het verleden afspeelt (1979), Erlendur nog niet zo lang rechercheur is en nog onder de supervisie van Marion Briem staat. Verder is er niets dat naar dit deel of welk ander dan ook verwijst. Wel is het zo dat de lezer iets meer over het verleden van Erlendur te weten komt en dat is zonder meer aardig om te weten. Zo krijg je namelijk toch een completer beeld van hem.

Vanaf het begin valt de beeldende manier van schrijven erg op, iets wat Indriðason tot zijn handelsmerk gemaakt lijkt te hebben. Het verhaal, maar vooral ook de omgeving, leeft daardoor veel meer. De lezer kan zich van de omstandigheden in ieder geval een prima voorstelling maken. Ook heeft de auteur er, zoals hem eigen is, een aantal historische feiten in verwerkt. De lezer krijgt daarom een goede indruk van het IJsland aan het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een ander kenmerk dat typerend voor de auteur is, is dat hij de meeste personages, een enkeling daargelaten, op een menselijke manier neerzet. Het kan dus niet anders dan dat je sympathie voor hen hebt.

Onland heeft twee verhaallijnen. De eerste is de vondst van de verminkte man en het onderzoek naar zijn dood, het tweede is een cold case over de verdwijning van een meisje vijfentwintig jaar eerder. Beide zaken hebben geen enkele link met elkaar, maar intrigeren ieder op zijn eigen manier. In de twee subplots doen zich zo nu en dan wat ontwikkelingen voor die interessant zijn voor zowel de politie als de lezer. Echt veel spanning heeft het verhaal niet, maar ondanks het niet al te hoge tempo gebeurt er toch het een en ander waardoor je als lezer nieuwsgierig wordt en blijft. Dat is eigenlijk al vanaf het eerste hoofdstuk.

Uiteindelijk kom je in de ontknoping te weten wat er precies met de man uit het meer gebeurd is en wat de oorzaak van zijn dood is. Ook het mysterie rond het verdwenen meisje wordt opgelost. Dit komt allemaal niet als een verrassing, dus de lezer moet geen opzienbarend eind verwachten. Desalniettemin is Onland een aangenaam verhaal dat zonder meer wat aan de Erlendur-serie toevoegt.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Arnaldur Indriðason
Titel: Onland

ISBN: 9789021405339
Pagina’s: 256

Eerste uitgave: 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.