Winterland – Kim Faber & Janni Pedersen


Beschrijving
Door een professionele misstap wordt inspecteur Martin Juncker uit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje gestuurd. Zijn enige uitdaging: de spanningen rond het plaatselijke asielzoekerscentrum. Als er een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner Signe Kristiansen op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot Kristiansen plots een gouden tip krijgt. Ondertussen belandt er tot Junckers grote verbazing een moordzaak op zijn bureau. Het lijkt een uit de hand gelopen overval, maar als blijkt dat het slachtoffer banden had met neonazi’s, wordt al snel duidelijk dat er een link is met Signes zaak…

Recensie
Het Deense auteursechtpaar Kim Faber en Janni Pedersen hebben beiden een journalistieke achtergrond. Faber heeft vijfentwintig jaar als nieuws- en cultuurverslaggever bij Politiken gewerkt en Pedersen werkt nog als presentator en misdaad-en rechtbankverslaggever op TV2. In 2019 debuteerden ze met de thriller Vinterland dat een jaar later onder de titel Winterland in het Nederlands verscheen. Het boek is tot nu toe in tien landen uitgebracht en ook de filmrechten zijn verkocht. Daarnaast stond het in Denemarken op de shortlist voor de Bogforums debuutprijs en won het in 2020 de debuutprijs van de Deense Crime Academy.

Vlak voor kerst vindt in het centrum van Kopenhagen een bomaanslag plaats waarbij een aantal doden en gewonden te betreuren vallen. De zaak wordt aan rechercheur Signe Kristiansen toegewezen, maar omdat er zo goed als geen aanwijzingen zijn, verloopt het onderzoek nogal moeizaam. Als gevolg van een misstap is inspecteur Martin Junckersen (Juncker) onlangs overgeplaatst naar het Seelandse provinciestadje Sandsted. Hij wordt er geconfronteerd met een dubbele moord, waarna blijkt dat een van de slachtoffers er neonazistische ideeën op nahield. Het wordt dan ook duidelijk dat er een link met de aanslag in de hoofdstad is.

Voordat het eigenlijke verhaal begint, gaat aan Winterland een proloog die niets aan de verbeelding overlaat vooraf. Het is behalve beeldend ook al meteen doorspekt met een aanzienlijke dosis geweld. Dat zorgt zonder meer voor dat de lezer geboeid is en vooral dat zijn nieuwsgierigheid aangewakkerd wordt. Je vraagt je namelijk af wat deze inleiding met de rest van het verhaal te maken heeft. Het verhaal gaat daarna verder op 23 december en speelt het zich in een tweetal weken af. Hierdoor heeft het ook een vrij behoorlijk tempo en zorgt het, zonder dat het echt zinderend wordt, hoe dan ook voor een voortdurende spanningsboog.

Gedurende de plot worden de belangrijkste personages, Signe en Juncker, voorgesteld. Hierdoor leer je ze vrij goed kennen, omdat er ook ruim voldoende over hun privésituatie verteld. De omstandigheden van Juncker worden iets meer uit de doeken gedaan en, maar dat is pas aan het eind, die met zijn vader zijn schrijnend, waardoor het zelfs wat aandoenlijk wordt. Over de overige personages wordt niet zo heel erg veel verteld, dat is op zich wel jammer, vooral omdat ze toch wel een rol hebben die van belang is, maar ook omdat ze ook wel interessant lijken te zijn. Wellicht wordt aan hen in vervolgdelen, Winterland is het eerste van wat een serie lijkt te worden, meer aandacht besteed.

Het verhaal wordt afwisselend vanuit de perspectieven van Signe en Juncker verteld, hoewel er ook een enkel hoofdstuk vanuit dat van Kristoffer, een van de agenten van Juncker, is. Er zijn dan ook twee subplots, van een daarvan is de proloog een onderdeel, maar het duurt een lange tijd (ruim over de helft) voordat ze steeds meer samenvloeien. Gedurende de plot vinden zo nu en dan enkele onverwachte wendingen plaats, die overigens niet zozeer voor een flinke spanning zorgen, maar wel het verhaal hoe dan ook interessanter maken. Daarnaast komt het, en dat is mede doordat een aantal waargebeurde feiten wordt genoemd, behoorlijk geloofwaardig over.

De schrijfstijl van Faber en Pedersen is bijzonder aangenaam en toegankelijk en de personages worden over het algemeen op een zeer menselijke manier neergezet, ondanks dat op het karakter van een enkeling echt wel iets aan te merken is. Misschien maar goed ook, want niemand is volmaakt. Al met al heeft het duo met hun debuut Winterland een veelbelovend en prima begin gemaakt van een nieuwe en op het oog boeiende serie gemaakt.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen
Titel: Winterland

ISBN: 9789402704891
Pagina’s: 414

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.