Orakel – Thomas Olde Heuvelt

Beschrijving
Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar ooit nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, heeft hem bang gemaakt…

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgesloten van de wereld vastgehouden in een beveiligde instelling en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden getrokken om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, ontdekt men dat het schip een voorbode is van iets onheilspellends. Iets dat ons aller toekomst op het spel zet.

Recensie
Op elfjarige leeftijd wilde Thomas Olde Heuvelt dat zijn boeken wereldwijd in de boekhandel zouden liggen. Hij heeft hier alles voor gedaan en uiteindelijk was de internationale doorbraak van Hex, de in 2013 verschenen triller is in meer dan dertig landen uitgebracht, er door oorzaak van dat zijn droom in vervulling kwam. Er volgde een wereldtournee en Warner Bros maakte plannen om het boek als tv-serie te gaan verfilmen (meer informatie hierover is niet bekend) en een uitgever in de VS heeft de opvolger Echo voor een enorm bedrag gekocht. In 2021 verscheen zijn nieuwste thriller Orakel.

Luca Wolf en Emma Reich zijn op een mistige ochtend op weg naar school wanneer ze een eeuwenoud schip in een veld zien liggen. Nadat ze er omheen zijn gelopen, zien ze een openstaand luik op de vooropbouw. Emma wil meer van het schip zien en verdwijnt door het open gat naar binnen. Ze komt nooit meer terug, net als een tiental anderen die naar haar op zoek gingen. Om te voorkomen dat het land in rep en roer raakt, wil een speciale afdeling van de geheime dienst het voorval verzwijgen. Ondertussen wordt het schip aan een onderzoek onderworpen en nemen de onheilspellende gebeurtenissen toe.

Het idee voor Orakel kreeg Olde Heuvelt jaren geleden toen hij langs een weiland reed en midden in het veld een oldtimer op z’n kant zag liggen. Hij vroeg zich meteen af hoe die auto daar terechtgekomen was en vervolgens ging zijn verbeelding ermee aan de haal. De auto veranderde hij in een schip en een nieuw verhaal stond in de steigers. Dat verhaal is vanaf het allereerste begin niet alleen mysterieus en spookachtig, de spanningsboog komt in een dergelijk vroegtijdig stadium namelijk ook al behoorlijk strak te staan. Later in de plot zal die spanning louter toenemen, mede als gevolg van een fors aantal wendingen die er garant voor staan dat het verhaal regelmatig een andere richting inslaat.

Een onverwachte, maar achteraf gezien misschien wel logische surprise, is de terugkeer van een oude bekende: Robert Grim. Deze inmiddels gepensioneerde deskundige in bovennatuurlijke zaken maakte zijn eerste opwachting in Hex en nu mag hij in Orakel eenzelfde soort staaltje herhalen. Daarbij wordt heel summier naar zijn werkzaamheden in Hex verwezen, het is echter geenszins een vervolg op dat verhaal. Het personage Grim is overigens bijzonder ontwapenend, iets dat ook opgaat voor Luca en zijn vriendinnetje Safiya. Voor alle karakters geldt dat ze uitstekend tot hun recht komen, bij geen van hen, ongeacht of ze wel of niet sympathiek zijn, valt maar iets van verzwakking te bespeuren.

Het verhaal bestaat uit een vijftal delen die zich in het heden afspelen, vier intermezzo’s uit het verleden en een epiloog. Ieder deel is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken die worden verteld vanuit diverse perspectieven. Daarbij lijkt het soms dat de auteur in herhaling valt, maar de invalshoek is toch anders, vooral omdat de lezer de desbetreffende scène vanuit het oogpunt van een ander ziet. De auteur heeft met deze opzet een goede keuze gemaakt, het verhaal blijft daarom vanaf het begin intrigeren. Bovendien eindigen de meeste hoofdstukken met een cliffhanger, wat in dit geval een waarborg is voor een goed gedoseerde spanningsopbouw.

Op mondiaal gebied is Olde Heuvelt allang geen onbekende meer. Met het heel toegankelijk en beeldend geschreven Orakel doet hij daar nog een flinke schep bovenop, want met deze bovennatuurlijke en soms aan horror en fantasy grenzende thriller kan hij in principe met het grootste gemak het hele universum veroveren.

Waardering: 5/5

(Het boek heb ik onlangs gerecenseerd voor Hebban.)

Boekinformatie
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Titel: Orakel

ISBN: 9789022591109
Pagina’s: 456

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.