De rode koningin – Juan Gómez-Jurado

Beschrijving
Jon Gutiérrez is een zachtaardige rechercheur bij de politie van Madrid. Soms laat hij zich te veel meeslepen door het onrecht in zijn stad. Als hij zelf bewijsmateriaal achterlaat om een beruchte pooier op te kunnen pakken, wordt hij beschuldigd van corruptie en geschorst. Om het vertrouwen terug te winnen moet hij ene Antonia Scott ervan overtuigen de politie bij te staan in een spraakmakende moordzaak. Het probleem? Antonia Scott weigert al twee jaar om haar appartement te verlaten.

Ooit was Antonia een veelbelovende rekruut van ‘De rode koningin’, een eliteteam dat speciaal werd opgeleid om in het diepste geheim misdaden op te lossen. Maar na een tragisch verlies heeft Antonia zich teruggetrokken uit de maatschappij. Ze wil niemand spreken en al helemaal niet bijspringen in een moordonderzoek. Dat het slachtoffer de zoon is van een invloedrijke bankdirecteur, en dat zijn lijk midden in een zwaarbeveiligde villawijk tot op de laatste druppel is leeggebloed, verandert daar niets aan. Maar dan blijkt dat de tienerjongen niet het enige slachtoffer is. En dat alleen Antonia de gruwelijkheden kan stoppen.

Recensie
In zijn thuisland Spanje is Juan Gómez-Jurado een van de meest succesvolle auteurs. Hij heeft meer dan tien boeken geschreven en zijn werk is in tweeënveertig talen vertaald. In 2007 debuteerde hij als fictie-auteur met Spion van God, dat zowel controversieel als succesvol was. De rode koningin, dat in 2021 is verschenen, is zijn Nederlandstalige debuut. Over deze thriller heeft hij drie jaar gedaan en is het eerste deel van een trilogie rond Antonia Scott en Jon Gutiérrez. Voor enkele boeken heeft hij prijzen en nominaties op zijn naam staan.

Ondanks dat inspecteur Jon Gutiérrez met bewijsmateriaal heeft geknoeid, krijgt hij nog een laatste kans zijn positie te redden. Hij moet de onwillige Antonia Scott overhalen de politie te helpen bij een bijzonder ingewikkelde moordzaak. Dat lukt hem ten dele, want het is vooral haar oma die haar wist te overtuigen. De zaak waar het om gaat, is de dood van de zoon van een schatrijke bankdirecteur. De jongen is volledig leeggebloed. Pas als de dochter van een rijke zakenman ontvoerd wordt, is Antonia erop gebrand de moordenaar, die ook de kidnapper is, te ontmaskeren.

De rode koningin bestaat uit drie delen, te weten Jon, Carla (de vrouw die ontvoerd is) en Antonia. Hoewel het verhaal in ieder deel vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, hebben deze drie personages het grootste aandeel in hun eigen gedeelte. Zonder dat er heel erg diep op hun karakters wordt ingegaan, leert de lezer ze vrij goed kennen en daardoor kun je je heel goed met hen vereenzelvigen. Toch, en dat geldt dan uitsluitend voor Jon en Antonia – zij zijn immers de terugkerende personages – blijven er rondom hun persoon een paar vragen openstaan. De auteur kiest er waarschijnlijk voor deze in de andere twee delen van de trilogie te beantwoorden. Wel kun je al concluderen dat beiden interessant zijn, hun eigen eigenaardigheden hebben en een prima koppel vormen.

Het verhaal heeft tijd nodig om op gang te komen, maar als het eenmaal zover is, is het bij wijze van spreken niet meer te houden. Waar de spanning in het eerste deel grotendeels ontbrak, neemt die in het tweede toe en blijft vervolgens gehandhaafd tot het eind. De auteur maakt de lezer vanaf het begin nieuwsgierig, dat doet hij vooral door de lezer op gezette tijden de indruk te geven dat hij met een alles verhullende openbaring komt, maar uiteindelijk toch niets vertelt. Tot hij er later in de plot op terugkomt, is en blijft de spanningsboog wat dit betreft intact. Vanaf deel twee is er meer actie en doen zich diverse onverwachte ontwikkelingen voor. Dit deel eindigt met een heftige scène die voor een aantal politiemensen vervelende gevolgen heeft. Het verhaal sluit af met een ontknoping die enigszins zinderend genoemd mag worden.

De schrijfstijl van Gómez-Jurado is niet onprettig, hoewel je er aanvankelijk even aan moet wennen. Hij maakt met regelmaat gebruik van mooi geformuleerde zinnen, heeft het verhaal humor meegegeven en op zijn tijd is het zelfs ietwat cynisch. Het verhaal is overwegend beeldend, maar daarnaast zijn er fasen dat het meer vertellend is. De auteur weet beide stijlen goed te combineren. Door de korte hoofdstukken, sommige zijn ultrakort, zit het tempo er goed in; hierdoor heb je nooit het gevoel een langdradig of saai relaas te lezen.

Uit de epiloog, waar het verhaal mee eindigt, kan de lezer al opmaken dat er een vervolg aan zit te komen, iets dat in het nawoord van de auteur eveneens bevestigd wordt. Voor de geïnteresseerde lezer iets om naar uit te kijken, want De rode koningin is zonder twijfel een mooi en sterk begin van het drieluik met Scott en Gutiérrez.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Juan Gómez-Jurado
Titel: De rode koningin

ISBN: 9789022593479
Pagina’s: 398

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.