25 – Jamal Ouariachi

Beschrijving
Is liefde in grammen uit te drukken? In meters? Het is 30 april 2013, de dag waarop Willem-Alexander koning wordt van Nederland. In de nacht voorafgaand aan de inhuldiging begint de vijfentwintigjarige Hanna aan een lange tocht door feestend Amsterdam – maar feest vieren is wel het laatste waar haar hoofd naar staat. Aan verschillende passanten die zij gedurende het etmaal van die 30ste april tegenkomt, vertelt zij broeierige verhalen over haar verloren liefde Arthur, die telkens een andere gedaante lijkt aan te nemen. Terwijl de dag vordert transformeert hij van erotische halfgod tot afhankelijke perverseling. Maar vanwaar al dat gefabuleer? Wat is het werkelijke drama dat achter Hanna’s verhalen schuilgaat?

Recensie
Na zijn studie psychologie werkte Jamal Ouariachi een aantal jaren als therapeut, maar in 2011 besloot hij om fulltime auteur te worden. Een jaar eerder debuteerde hij met De vernietiging van Prosper Morèl, een roman waarvoor hij veel waardering kreeg. In 2013 verscheen 25, het eerste deel van een erotische trilogie 25-45-70, waar David Pefko (45) en Daan Heerma van Voss (70) eveneens bij betrokken zijn. Voor zijn roman Een honger (2015), waarvan de filmrechten twee jaar later zijn verkocht, won hij de BNG Literatuurprijs en de European Prize for Literature.

Hoewel ze er eigenlijk niet zoveel zin in heeft, wordt de 25-jarige Hanna tijdens de Koninginnenacht van 2013 door een vriend overgehaald om cruisend door de Amsterdamse grachten een aantal feestjes af te gaan. Zowel die nacht als de dag daarop vertelt ze aan een aantal mensen die ze ontmoet haar verhaal over Arthur, een man die ze adoreert en bemint, maar wel verloren heeft. De verhalen die ze vertelt, verschillen voortdurend. Aanvankelijk is hij een fantastische minnaar en uiteindelijk verandert hij in een verdorven man. Vertelt Hanna deze fantasieën omdat ze een achterliggend probleem heeft?

Het verhaal in 25 wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Hanna, de protagonist. Het speelt zich in één etmaal af, te beginnen bij de nacht, waarna het vervolgens ‘s ochtend, ‘s middags en ’s avonds verdergaat. Ieder dagdeel heeft een aantal hoofdstukken waarin Hanna telkens een ander personage aanklampt om, iedere keer in een andere versie, te vertellen wat haar grote liefde Arthur voor haar heeft betekend. Hierin gaat niets haar te ver, want wat ze kwijt moet, en zo goed als zeker alleen maar wil, gaat grotendeels over haar seksuele escapades met de man die ze zo vurig aanbidt. Zonder echt heel erg grof te worden, treedt de auteur daarbij behoorlijk in details. Niets laat hij onbenoemd, en niets laat hij de lezer zelf invullen.

De roman heeft de Koninginnenacht 2013 en de troonswisseling de dag erop als setting. Daarom besteedt de auteur uitgebreid aandacht aan de festiviteiten die rondom deze happening georganiseerd werden. Tijdens de diverse feestjes vloeit de drank rijkelijk en Hanna en haar vrienden maken daar ook dankbaar gebruik van. Het is echter niet alleen dat, want van de lijntjes cocaïne zijn ze eveneens niet vies. Op zich kan dit een vrij goede en representatieve weergave zijn van hoe een groep feestvierende mensen die nacht en dag doorgekomen is. De auteur laat zich bij vlagen kritisch uit over de monarchie en het koningshuis. Dit doet hij niet uit eigen naam, maar – vanzelfsprekend uiteraard – uit dat van enkele personages.

Vanaf het begin is het wel duidelijk dat Hanna niet lekker in haar vel zit. Ze zwelgt in haar liefdesverdriet en lijkt te willen dat haar toehoorders dat weten ook. 25 is echter geen treurig of zwaar verhaal, absoluut niet. Ouariachi geeft er zo nu en dan een humoristisch tintje aan en door de erotiek is het geheel op zich redelijk luchtig. Daarnaast is het zonder meer beeldend, de lezer kan de vele scènes die het verhaal heeft al vanaf het eerste hoofdstuk precies voor zich zien. Dat geldt in zeker opzicht ook voor de dialogen en personages, hij kan zich daarin verplaatsen en inleven.

Toch is het niet zo dat de verhalen die Hanna in die vier dagdelen vertelt allemaal even boeiend en interessant zijn. De nacht begint nog sterk, hierna zwakt het af waardoor de ochtend en middag langdradiger zijn en de avond is weer wat onderhoudender. Wie verwacht dat er een concreet antwoord komt wat er nou echt met Arthur is gebeurd, komt bedrogen uit. 25, dat over het algemeen onderhoudend is, eindigt namelijk met een enigszins open eind en laat in het midden of Hanna in de vervolgdelen van de trilogie nog meer over hem vertelt.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Jamal Ouariachi
Titel: 25

ISBN: 9789021447889
Pagina’s: 156

Eerste uitgave: 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.