Aan niemand vertellen – Simone van der Vlugt

Beschrijving
Lois is een jonge rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord. Op het eerste gezicht leidt ze een overzichtelijk leven: ze heeft een eigen appartement in het centrum van Alkmaar en een uitdagende, spannende baan.

Als op een mistige novemberavond het verminkte lichaam van een man wordt gevonden, worden Lois en haar collega op deze bizarre zaak gezet. De eerste naspeuringen lijken nergens toe te leiden. Het slachtoffer, David Hoogland, was een vrolijke basisschoolleraar met een leuke vriendin en een brandschoon verleden. Niemand kan echter het foldertje van de kunstexpositie van Maaike Scholten verklaren, dat wordt gevonden in Davids broekzak. En wie is Tamara – de vrouw zonder achternaam – de telkens opduikt? Het onderzoek strandt, tot een tweede en zelfs een derde moord nieuwe aanwijzingen leveren. Lois weet zich meer en meer te verdiepen in de psychologie van de moordenaar, geholpen door haar eigen moeilijke jeugd en een opbloeiende vriendschap met een psychiater. Kan zij voorkomen dat er meer doden vallen?

Recensie
In 2020 ontving Simone van der Vlugt, een van Nederlands meest bekende en succesvolste auteurs, een koninklijke onderscheiding voor haar 25-jarige schrijverschap. Van haar boeken, voornamelijk thrillers, zijn inmiddels meer dan drie miljoen exemplaren verkocht, enkele zijn vertaald en tevens heeft ze diverse prijzen in ontvangst mogen nemen. Doorgaans schrijft ze standalones, maar in 2012 verscheen Aan niemand vertellen, het eerste deel van een trilogie waarin rechercheur Lois Elzinga het belangrijkste personage is. In 2018 heeft televisieproductiebedrijf Endemol deze drieluik verfilmd tot de driedelige miniserie Lois.

Rechercheur Lois Elzinga bevindt zich op het verjaardagsfeest van haar zwager Guido als ze een dringende oproep krijgt. Een wandelaar heeft het lijk van David Hoogland gevonden, hij is vermoord. Samen met haar collega Fred onderzoekt ze de moord, maar omdat David bij iedereen geliefd lijkt te zijn, schieten ze niet op. Niet veel later wordt er opnieuw een man omgebracht. Het is een vroegere vriend van David. Alles wijst erop dat het om dezelfde dader gaat. In Davids broekzak hebben ze wel een flyer gevonden van een expositie van kunstenares Maaike Scholten. Wat is de link met beide mannen?

In het eerste hoofdstuk worden Lois en haar collega Fred aan de lezer geïntroduceerd. Dat gebeurt onder niet bijster prettige omstandigheden, want een wanhopige man dreigt zelfmoord te plegen en heeft zijn ongeveer acht- of negenjarige zoontje bij zich. Het is een spannende scène en niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Daarna moet het politiekoppel meteen schakelen, want ze krijgen de melding van de moord voor hun kiezen. Voor de auteur is dat tevens een mooi moment om de lezer nader met Lois kennis te laten maken, zonder dat de lezer dan al echt veel over haar te weten komt. Tegelijkertijd is het gedaan met de spanning uit het begin en wordt het niets meer of minder dan een verhaal waarin het politieonderzoek het meest van belang is.

Aan niemand vertellen wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, maar het is vooral uit dat van Lois. Daardoor leer je haar gedurende de plot wel een stuk beter kennen. Een ander belangrijk personage is Maaike, dus over haar komt de lezer eveneens het een en ander te weten. Hoewel zij een nogal problematische persoonlijkheid heeft, is ze over het algemeen vrij doorzichtig. De lezer heeft snel door hoe ze in elkaar steekt en wat er precies met haar aan de hand is. Deze kennis zorgt er samen met een aantal andere situaties en scènes voor dat de plot nogal voorspelbaar verloopt. Er zijn hoegenaamd geen verrassingen, ontwikkelingen zijn te voor de hand liggend en de auteur maakt veelvuldig gebruik van elementen en omstandigheden die je vaker in een doorsneethriller ziet.

De schrijfstijl van Van der Vlugt is bijzonder toegankelijk, prettig en zonder meer verzorgd. Ze weet waar ze het over heeft, niets komt geforceerd of gezocht over en zowel het onderzoek van en het handelen door de politie komt is het algemeen realistisch. Het enige waar een klein vraagteken bij gezet kan worden, is het optreden van Lois in de ontknoping. Dit is in feite tegen de regels en ze brengt zichzelf ermee in gevaar. Dit is echter een futiliteit, want het geeft namelijk ook weer aan dat ze bevlogen is en koste wat kost de zaak wil oplossen.

Hoewel dit boek niet echt doorgaat voor een psychologische thriller bevat het wel elementen die daaraan voldoen. Het is interessant om te zien hoe de auteur dit in het verhaal heeft verwerkt, maar het is niet allemaal even geloofwaardig. Al met al kunnen er diverse kanttekeningen worden geplaatst. Schrijftechnisch valt er aan Aan niemand vertellen niets aan te merken, maar als thriller voldoet het niet.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: Aan niemand vertellen

ISBN: 9789049803087
Pagina’s: 296

Eerste uitgave: 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.