De schaduw van mijn moeder – Nikola Scott

Beschrijving
Het is 1958. De jonge Elizabeth is naar een landhuis aan de Engelse kust gestuurd om de laatste dagen van haar zieke moeder niet te hoeven meemaken. Ondanks de ziekte van haar moeder lukt het Elizabeth om te genieten van wat een zonnige zomer lijkt te worden. Maar dan wordt ze verliefd, zonder iemand in de buurt om haar te waarschuwen voor haar naïviteit.

Tientallen jaren later treft Addie, Elizabeths volwassen dochter, een onbekende vrouw voor haar deur die beweert dat ze haar zus is. Addie gelooft haar niet, maar als ze haar vader ernaar vraagt, komt ze erachter dat alles wat ze dacht te weten over haar vroegere leven één grote leugen is. De twee zussen besluiten op onderzoek uit te gaan, en ontdekken de opzienbarende waarheid over een verdwenen kind en een zomer die het leven van hun moeder voorgoed veranderde.

Recensie
De Duitse auteur Nikola Scott heeft na haar studie Engels en Duits zowel bij een Londense als New Yorkse uitgeverij gewerkt als redactrice van misdaad- en vrouwenfictie. Van schrijven en lezen heeft ze altijd al gehouden, maar ze kwam erachter dat ze redacteur zijn net zo leuk vond. Nadat ze met haar gezin weer in Duitsland woonde, besloot ze toch om fulltime schrijfster te worden. Een gesprek met een vriendin inspireerde haar tot het schrijven van haar in 2018 verschenen debuutroman De schaduw van mijn moeder.

Elizabeth Holloway is in 1958 zeventien jaar oud als ze door haar ouders naar Hartland, een landhuis aan de Engelse kust, wordt gestuurd om daar haar vakantie door te brengen. Haar moeder is ernstig ziek en haar ouders willen niet dat ze haar langer ziet lijden. Het bevalt haar daar en wordt er verliefd op een iets oudere man. Ruim veertig jaar later komt een onbekende vrouw in het leven van Elizabeths dochter Adele (Addie) die beweert haar tweelingzus te zijn. Beide vrouwen gaan op onderzoek uit en ontdekken wat er de reden van is geweest dat ze destijds van elkaar gescheiden werden.

De schaduw van mijn moeder wordt zo goed als volledig verteld vanuit het perspectief van Addie, maar het bevat ook dagboekteksten die door haar moeder, Elizabeth (Lizzie) Holloway, geschreven zijn. Lizzie is in 1958 begonnen met haar dagboek en daarom zijn er regelmatig flashbacks die een chronologisch verloop hebben. De aantekeningen die Lizzie gemaakt heeft, vertellen hoe ze in die periode leefde, wat ze deed, hoe ze de man ontmoette van wie ze in verwachting raakte en wat de gevolgen daarvan waren. De sprongen naar het verleden zijn van grote invloed op het verhaal in het heden; sterker nog, ze zijn zelfs noodzakelijk.

Doordat Abbie het verhaal vertelt, komt de lezer vrij veel over haar te weten en leert haar dus goed kennen. Ondanks dat de andere personages (uit het heden) wat minder prominent naar voren worden gebracht, kom je over hen eveneens voldoende te weten om je een prima beeld van en over hen te kunnen vormen. Van de bijpersonages gaat de meeste aandacht naar Phoebe, de aanvankelijk onbekende vrouw, uit. Dat is niet verwonderlijk, want de rol die zij heeft, is van wezenlijk belang, in het bijzonder bij het speurwerk dat zij en Abbie naar hun verleden doen. Omdat veel dagboekfragmenten vrij uitgebreid zijn, blijft ook Lizzie niet onderbelicht. Vooral met haar heeft de lezer het te doen.

Scott weet de sfeer die er aan het eind van de jaren ’50 en begin ’60 heerste goed weer te geven. Het is duidelijk dat ze zich daarin verdiept heeft. De positie van de ongehuwde en in verwachting zijnde vrouw was zichtbaar anders dan tegenwoordig. Hoewel het relatief nog niet eens zo heel lang geleden is, kun je je zo goed als niet voorstellen dat de rol van de man destijds nogal overheersend was, dat de vrouw in feite weinig of niets te vertellen had. Daarnaast moet eveneens niet uitgevlakt worden dat halverwege de eenentwintigste eeuw religie nog een grote impact op de maatschappij had. De auteur brengt dit goed naar voren.

Hoewel een van de thema’s in de roman niet helemaal uniek is, is het verhaal zonder meer origineel en anders dan andere. Dat komt doordat het vanuit een andere invalshoek bekeken wordt. Dat Scotts debuutroman niet overwegend vrolijk is, blijkt al snel. Het heeft emotie, is bij vlagen aangrijpend, maar heeft desondanks wel een paar mooie en gelukkige momenten. Dit alles maakt van De schaduw van mijn moeder een boeiende en soms indringende familiegeschiedenis.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Nikola Scott
Titel: De schaduw van mijn moeder

ISBN: 9789402755121
Pagina’s: 480

Eerste uitgave: 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.