Het duistere net – Carmen Mola

Beschrijving
Op een hete zomerdag doet inspecteur Elena Blanco een inval in een woning. In de kamer van de tienerzoon doet ze een schokkende ontdekking: de jongen kijkt online naar een live uitgezonden wreed schouwspel, samen met talloze anonieme toeschouwers. Wie zit hierachter?

Elena is al maanden bezig om de machtige criminele organisatie op te rollen die verantwoordelijk lijkt voor deze en nog veel meer extreme beelden. Maar kan ze de weg vinden in de donkerste krochten van het internet en houdt dit macabere complot verband met de verdwijning van haar zoon, die al jaren wordt vermist? Want waar is Lucas? Wie is hij nu? En welke grenzen is Elena bereid te overschrijden?

Recensie
Carmen Mola is het pseudoniem van een auteur die onbekend wil blijven. Er zijn zelfs geruchten dat het om drie schrijvers gaat. Wat wel bekendgemaakt is, is dat ze professor aan de universiteit, daar doceert en dat ze met haar man en drie kinderen in Madrid woont. Omdat ze onbekend wenst te blijven, wordt ze de Spaanse Elena Ferrante genoemd. In 2018 debuteerde ze in ieder geval met de thriller De zigeunerbruid, het eerste deel van een trilogie met inspecteur Elena Blanco. In november 2020 verscheen het tweede deel, Het duistere net.

Inspecteur Elena Blanco en haar team zijn al een lange tijd bezig om een crimineel netwerk te ontmantelen die extreem gewelddadige wedstrijden organiseert waarbij dodelijke slachtoffers vallen. Terwijl dit live via het Dark Web wordt uitgezonden, valt het BAC-team van Elena een woning binnen waar een tienerjongen die beelden bekijkt. Hij is echter niet degene die voor het extreme geweld verantwoordelijk is. Wat dat betreft tast de politie nog in het duister. Elena weet echter wel dat er een verband is met haar acht jaar geleden ontvoerde zoon Lucas. Is hij de spil waar alles om draait en keert hij nog bij haar terug?

Het duistere net bestaat uit vijf delen en aan ieder deel gaat een korte cursieve tekst vooraf. In de eerste wordt de ontvoering van Lucas, de zoon van Elena, beschreven en de overige vier gaan over hoe het hem verder is vergaan. Deze cursiefjes intrigeren, maken nieuwsgierig en zijn ook verhelderend, vooral omdat de lezer iets meer over de reden van zijn ontvoering te weten komt. De eerste hoofdstukken zorgen ervoor dat je meteen al volop in het verhaal zit. Er is spanning, er gebeurt veel en er zijn heftige en mensonterende taferelen, die je zelf niet zou willen ondergaan. Kortom, het thrillergehalte liegt er niet om. Door de lengte van de hoofdstukken, ze zijn stuk voor stuk kort, zit er over het algemeen een behoorlijk tempo in.

Doordat het verhaal vanuit diverse perspectieven wordt verteld, krijg je over het merendeel van de personages wel iets te weten, maar het is toch vooral Elena waar de meeste aandacht naar uitgaat. Dit komt natuurlijk omdat zij de spil in het onderzoek is, maar bovenal omdat de verdwijning van Lucas een belangrijk deel van de plot uitmaakt. Dit persoonlijke leed van Elena kwam in De zigeunerbruid, het eerste deel van de trilogie, ook al even naar voren, maar desondanks is Het duistere net als zelfstandig boek heel goed te lezen. Er zijn wel een paar kleine verwijzingen naar het voorgaande, maar die zijn dusdanig dat het te verwaarlozen valt. De enige reden om de drieluik op volgorde te lezen, is de ontwikkeling van de terugkerende personages en wat meer informatie over hun achtergrond.

Van meet af aan heeft de plot een continu spanningsveld, de ene keer is het gedoseerd, de andere keer weer zinderend. Veel hoofdstukken eindigen in cliffhangers, maar de grootste en krachtigste zitten telkens aan het eind van ieder deel. Dan word je geprikkeld om eigenlijk meteen naar het volgende door te gaan. De ontknoping, waarvan het even lijkt alsof het als een nachtkaars dreigt uit te gaan, is uiteindelijk toch nog even onverwacht als verrassend. Toch past het wel degelijk in de lijn van het verhaal en heeft het, naar het laat uitzien, gevolgen voor het BAC-team. Maar of het inderdaad zo gaat uitpakken, is uiteraard de grote vraag. Vooral omdat er nog een laatste deel van de trilogie aankomt.

Al met al houdt Het duistere net, dat in een toegankelijke en fijne stijl geschreven is. de lezer aardig bezig. Mede omdat het je laat inzien dat een kind dat al vanaf jonge leeftijd gehersenspoeld wordt later tot gruwelijke dingen in staat is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Carmen Mola
Titel: Het duistere net

ISBN: 9789401627115
Pagina’s: 416

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.