Verdoemd – Jérôme Loubry

Beschrijving
In een chique wijk in Port-au-Prince wordt voor de tweede keer in een week een vermoord echtpaar aangetroffen. Hun verminkte lichamen liggen in hun slaapkamer, aan het voeteneinde van het huwelijksbed: zonder handen en met pinnen in de ogen. Naast de slachtoffers worden kleine doodskisten van origami gevonden.

Alles wijst op een rituele moord. In Haïti, waar voodoo een officiële godsdienst is, berichten de kranten dan ook snel over een voodoo-seriemoordenaar. Inspecteur Simon Bélage wil van die verklaring niets weten. In zijn ogen is voodoo puur bijgeloof en ligt het motief van de moorden eerder bij de kinderhandel en corruptie die het land teisteren. Samen met zijn partner Marcus en dochter Rachelle gaat hij op onderzoek uit. Hun zoektocht leidt naar een oud weeshuis dat de sinistere bijnaam ‘het vrolijke graf’ draagt. Bélage duikt in het duistere verleden van het inmiddels allang gesloten rusthuis, en legt meer bloot dan hem lief is. Wat heeft zich al die jaren geleden tussen deze muren afgespeeld? En hoeveel mensen zullen daar nu nog de prijs voor moeten betalen?

Recensie
De Franse auteur Jérôme Loubry, die in zijn eigen land als een van de meest veelbelovende thrillerauteurs wordt gezien, brak internationaal door met het in 2020 verschenen boek Toevluchtsoord. Omdat hij per se over voodoo wilde schrijven, heeft hij onderzoek gedaan en kwam een aantal misstanden tegen die in Haïti plaatsvinden. De keuze om de in maart 2020 uitgebrachte thriller Verdoemd, dat overigens zijn tweede in het Nederlands vertaalde boek is, zich in dat land te laten afspelen was voor hem daarna een logische.

In Pétionville, een rijk deel van Haïti’s hoofdstad Port-au-Prince, vindt opnieuw een moord op een echtpaar plaats. Hun lichamen zijn gruwelijk verminkt en hun dood wordt al snel beschouwd als een voodoomoord. Inspecteur Simon Bélage gelooft daar niet in, volgens hem heeft het eerder te maken met kinderhandel en corruptie. Hij gaat op onderzoek uit en uiteindelijk komt hij terecht bij het voormalige en al twintig jaar geleden verlaten weeshuis ‘Het Gelukkige Graf’. De inspecteur duikt in de geschiedenis en komt tot een verschrikkelijke ontdekking.

Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in het exotische Haïti. De auteur kiest hiermee voor een originele locatie, die hij buitengewoon beeldend en bij tijd en wijle schrijnend weergeeft. Het enorme contrast tussen de rijkste en armste mensen van het land komt enigszins tot uiting, maar ook de misstanden waar het land onder gebukt ging – en nog steeds gaat – worden onder de aandacht gebracht. De plot bevat daarom veel schrijnende en aangrijpende situaties. Wat echter als een rode draad door de verhaallijn heenloopt, is de voodoo, een van de officiële religies van het land. Dit geeft het verhaal een bijzonder en lichtelijk mysterieus tintje.

Verdoemd bestaat uit een viertal delen en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Behalve dat de lezer hierdoor het een en ander over de vertellers komt te weten, zorgt deze opzet eveneens voor afwisseling. Daarnaast zijn er verschillende verhaallijnen die aanvankelijk niets met elkaar te maken lijken te hebben, maar gedurende de plot almaar dichter naar elkaar toe groeien en op den duur keurig samenkomen. De subplot in het heden vindt plaats in januari 2010, de maand waarin Haïti werd opgeschrikt door een enorme aardbeving en van de schok die dit met zich teweegbrengt heeft de auteur in de ontknoping handig gebruikgemaakt.

Hoewel het verhaal zonder meer enkele scènes heeft met een iets verhoogde spanning, is het met de spannende momenten over het algemeen nogal karig gesteld. Vanaf het begin wordt je wel nieuwsgierig gemaakt naar het verloop van de plot, naar wie de moorden heeft gepleegd en wat de werkelijke reden daarvoor was. Als op een bepaald moment de identiteit van de moordenaar bekend wordt gemaakt, is dat voor de oplettende lezer niet zo heel verrassend meer. In een vroegtijdig stadium krijg je namelijk al sterke vermoedens wie de dader is. Ook van een paar andere situaties weet je eigenlijk zo goed als zeker wat er aan de hand is. Dit wil overigens niet zeggen dat het boek erg voorspelbaar is, dat is het geenszins, maar extreem verrassend is het evenmin.

De schrijfstijl van Loubry is uitermate fijn en eigentijds en in een hoog verteltempo loodst hij de lezer door zijn verhaal heen. Hij schetst een waarheidsgetrouw beeld van Haïti en de ellende die erin voorkomt, maar de zes kinderen en hun dialogen zijn desondanks onnatuurlijk. Een kind van zeven praat en denkt immers niet als een volwassene. Dit neemt allemaal niet weg dat Verdoemd uitermate interessant, boeiend en absoluut niet verkeerd is, maar je kunt je echter afvragen of het wel een thriller is.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Jérôme Loubry
Titel: Verdoemd

ISBN: 9789022594469
Pagina’s: 304

Eerste uitgave: 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.