Spiegeleffect – Marleen Hartog

Beschrijving
De relatie van Kim en Marius lijkt stabiel, toch is Kim zichzelf onderweg volledig kwijtgeraakt. Wanneer ze in de spiegel kijkt, ziet ze een vrouw die ze niet kent. In de hoop zichzelf terug te vinden, vlucht ze naar Thailand. Wat ze niet weet, is dat daar op dat moment een meedogenloze seriemoordenaar actief is.


Lona draagt de last van een gruwelijk geheim. Om te overleven leidt ze een teruggetrokken bestaan. Wanneer ze het belangrijkste in haar leven dreigt te verliezen, wordt ze gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar donkere kanten. Kan Lona voorkomen dat de verpletterende waarheid aan de oppervlakte komt?

Recensie
Toen Marleen Hartog nog kind was, wilde ze maar één ding, dat was bibliothecaresse worden. Haar opvatting was dat je dan tussen de boeken woonde. Het liep anders, want na haar studie grafische vormgeving startte ze een eigen bedrijf en hield ze zich hoofdzakelijk bezig met het bouwen van websites. Ook heeft ze altijd al geschreven, maar tot een boek was het nooit gekomen. Na het schrijven van drie non-fictieboeken bracht ze in 2019 haar debuutthriller Skoftig uit, waar ze in 2010 al aan begonnen was. In 2021 verscheen haar nieuwste thriller Spiegeleffect.

Omdat Kim haar ogenschijnlijk evenwichtige relatie met Marius wil ontvluchten, vertrekt ze naar Thailand. Ze wil er tot zichzelf komen, maar vooral terugvinden wat ze al jaren kwijt is: haar eigen wil. Het pakt echter anders uit dan ze vooraf had verwacht, mede omdat er een seriemoordenaar actief is die het op toeristen heeft voorzien. Eenmaal terug in Nederland vervallen zij en haar relatie weer terug in het oude patroon. Daarnaast moet ze zien om te gaan met het geheim dat ze sinds ze uit Thailand vertrokken is met zich meedraagt. Is ze daar sterk genoeg voor?

Spiegelbeeld bestaat uit drie delen en hoewel ieder deel volledig anders is dan het andere hebben ze zonder meer met elkaar te maken. Het eerste wordt verteld vanuit het perspectief van Kim en daarin wordt haar vlucht naar Thailand beschreven, wie ze er ontmoet en wat ze er onderneemt. Hierdoor krijgt de lezer enigszins de indruk een reisverhaal te lezen. In het tweede gedeelte maak je kennis met Lona, zij is degene die nu het verhaal vertelt. Al snel wordt het verband met het voorgaande deel duidelijk. Toch heb je – opnieuw – niet de indruk een thriller te lezen. De spanning is minimaal en het draait vooral om haar vertroebelde relatie met haar vriend Marius, waarbij de geladen sfeer die tussen hen hangt wel goed in beeld wordt gebracht.

In het laatste deel, dat opnieuw vanuit het perspectief van Lona wordt verteld, komt het verhaal goed los. Het wordt dan buitengewoon intrigerend en de spannende momenten volgen elkaar in vlot tempo op. Het hoogtepunt is weggelegd voor de ontknoping; die is heftig en er moet een onmogelijke keuze worden gemaakt. De kemphanen die tegenover elkaar komen te staan, belanden als het ware in een psychologisch schaakspel waarin ze zelf de pionnen zijn. Daarnaast wordt in die allerlaatste fase ook de identiteit van de seriemoordenaar bekendgemaakt. Verrassend is dit echter niet, want de oplettende lezer kan in een een vroegtijdig stadium al weten wie het is. Deze kennis heeft overigens geen nadelige invloed op de beleving van de plot.

Behalve de drie voornoemde verhaallijnen zijn er een paar korte intermezzo’s waarin de seriemoordenaar met zijn daden bezig is, maar eveneens zijn er enkele weergaven van een podcast. Beide zorgen ervoor dat er op die momenten een klein spanningsveld ontstaat. Het aantal personages dat in Spiegeleffect een belangrijke rol heeft, is niet zo heel erg groot. Toch worden ze niet heel uitvoerig uitgediept. Voor dit verhaal is dat geen enkel probleem, je leert ze uiteindelijk ruim voldoende kennen om je van elk van hen een goed beeld te kunnen vormen. Dan merk je ook dat niet iedereen even oprecht is en dat een enkeling er een eigen agenda op nahoudt.

Een groot deel van Spiegeleffect heeft niet de spanning die je van een thriller mag verwachten, maar desondanks weet de auteur de lezer wel van begin tot eind te boeien. Dat komt omdat er beslist veel gebeurt, het tempo daardoor heel behoorlijk is en je toch ook wel nieuwsgierig bent hoe het verder zal gaan. Daarbij is de schrijfstijl van Hartog fijn en toegankelijk en werkt ze overduidelijk naar een climax toe. Er komt een antwoord op alle vragen, de moorden zijn opgelost, maar de niet alles hoeft de waarheid te zijn.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Marleen Hartog
Titel: Spiegeleffect

ISBN: 9789082083286
Pagina’s: 314

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.