De verdwijning – Catherine Steadman

Beschrijving
Actrice Mia Eliot is vanuit Londen naar LA gekomen om auditie te doen – haar kans om definitief door te breken. Ze voelt zich een buitenbeentje in de stad vol beroemde filmsterren en meedogenloze competitie, tot ze Emily ontmoet. Ook zij is actrice, maar ze is vriendelijk en oprecht en Mia kan het onmiddellijk goed met haar vinden.

Maar dan verdwijnt Emily plotseling en Mia blijkt de laatste persoon te zijn die haar heeft gezien. Er duikt een vrouw op die beweert dat ze Emily is, maar Mia weet meteen dat dit niet waar is. Waarom doet iemand zich als Emily voor? Mia heeft een herinnering aan iemand die ze maar één keer heeft gezien en het verstikkende gevoel dat er iets heel, heel erg mis is. De politie gelooft niet dat de echte Emily vermist is, dus gaat Mia zelf op zoek naar antwoorden. Ze begint een eenzame en wanhopige zoektocht in een vreemde stad, waar niemand haar gelooft en zijzelf niet meer weer wie ze kan vertrouwen…

Recensie
Toen Catherine Steadman jaren geleden in Namibië was voor de verfilming van de televisieserie Toetanchamon dacht ze aan een setting van het zwemmen in zee bij een koel briesje, maar ook hoe de plot hiervan zou zijn als je een boek las. Dit idee werkte ze uit en uiteindelijk leverde dat in 2018 haar debuut Something in the water op. In 2019 is deze thriller onder de titel De duik in het Nederlands verschenen. Haar nieuwste boek, De verdwijning, is in juni 2021 uitgebracht. Naast auteur is ze actrice en speelde ze onder andere in Downton Abbey.

Nadat haar relatie strandde, besluit actrice Mia Eliot haar heil in Los Angeles te zoeken en te hopen op haar grote doorbraak. Tijdens een van de audities ontmoet ze Emily, met wie ze meteen een klik heeft. Nog diezelfde dag is Emily plotseling verdwenen, hoewel ze haar auto en een paar eigendommen niet heeft meegenomen. Die worden later opgehaald door iemand die zegt Emily te zijn, maar overduidelijk iemand anders is. Mia heeft het gevoel dat er iets ergs aan de hand is. Omdat de politie aangeeft dat alles in orde is, gaat ze zelf op onderzoek uit. Maar kan ze iedereen die ze ontmoet wel vertrouwen?

Een kijkje nemen achter de schermen van hoe het er in glamourous Los Angeles en vooral Hollywood aan toegaat, is niet voor de meeste mensen weggelegd. In De verdwijning geeft de auteur de lezer die gelegenheid, want een groot deel van het verhaal gaat over het leven van actrice Mia. Een leven waarin ze ten dele op zoek is naar zichzelf, maar tevens voet aan de grond probeert te krijgen in de internationale filmscene. Ze doet audities, gaat naar een door filmmaatschappijen georganiseerd feestje en ondertussen probeert ze uit te vogelen wat er met de verdwenen Emily is gebeurd. Dat laatste loopt als een rode draad door het verhaal heen, maar zorgt niet bepaald voor een grote dosis spanning; het doet bij vlagen eerder een beetje geheimzinnig aan.

Omdat het verhaal dus grotendeels over het doen en laten van Mia gaat, heeft het met name in de eerste helft van het boek weinig weg van een thriller. Pas ruim over de helft ontstaat er een licht spanningsveld, maar na een tiental bladzijden verdwijnt dat ook weer. Uiteindelijk wordt het in de ontknoping iets opwindender, er is dan meer actie en bovendien zijn er enkele verrassende ontwikkelingen. Hierdoor ontstaat er opnieuw wat spanning, die deze keer langer duurt dan die eerdere opleving. Het gebrek aan spannende momenten komt in de eerste plaats doordat Mia’s besognes de voorkeur krijgen boven de verdwijning van Emily, maar eveneens door de minimale plotwendingen en cliffhangers. Verder heeft de plot een overwegend voorspelbaar verloop, van veel scènes kun je de afloop ruim van te voren zien aankomen.

De verdwijning wordt volledig vanuit het perspectief van Mia verteld. Zonder dat er al te uitvoerig op haar personage wordt ingegaan, leer je haar echter redelijk goed kennen. Zelf heeft ze het blijkbaar niet door, maar de lezer merkt dat ze in veel situaties nogal goedgelovig en naïef is. Ze maakt daarom keuzes die niet altijd even handig en tactisch uitpakken. Desondanks komt ze niet onsympathiek over, maar om je met haar te vereenzelvigen is wat lastig. Haar gedragingen leiden er wel toe dat het verhaal niet overal even geloofwaardig is. Een paar ogenschijnlijke onvolkomenheden dragen daar eveneens aan bij. De schrijfstijl van Steadman is fijn en toegankelijk, hoewel het vaak wel iets te beschrijvend is. De lezer kan zich van veel omstandigheden namelijk geen goede voorstelling maken. Toch is De verdwijning over het geheel genomen geen vervelend boek om te lezen.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Catherine Steadman
Titel: De verdwijning

ISBN: 9789401615129
Pagina’s: 352

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.