Wilde gok – Johnny Bollé

Beschrijving
Zuid-Frankrijk 1970.

De weduwe Céleste De Châtillon en haar twee dochters lijken een zorgeloos leven te leiden in hun villa nabij Menton. In werkelijkheid brengt een schuldenberg hen op de rand van de afgrond. Wanneer de gokverslaafde Céleste dieper verstrikt raakt in de moorddadige tentakels van het plaatselijke drugsmilieu, komt het leven van haar lievelingsdochter Beau in gevaar. Celeste is wanhopig en bedenkt een waanzinnig plan om uit de schulden te komen. Haar plan lijkt te lukken, totdat de vreemde Léon de opdracht krijgt om Céleste en haar dochter te vermoorden.

Ondertussen wordt in een dorpje in de Provence een jonge vrouw in paniek wakker. Ze leidt aan geheugenverlies waardoor ze geen andere keuze heeft dan de man die met haar woont, te vertrouwen. Alles verandert wanneer een mysterieuze vrouw contact met haar legt. Dan neemt haar leven uit het niets een ongekende wending.

Recensie
De Antwerpse auteur Johnny Bollé studeerde af als paramedicus en werkte, tot hij op zijn dertigste van beroep veranderde, als klinisch laborant. Zijn hele leven was hij al geïnteresseerd in schrijven, maar omdat hij vrij onzeker was over wat hij schreef, heeft hij er nooit wat mee gedaan. Een schrijfwedstrijd met als opdracht een verhaal van vijfenvijftig woorden te bedenken, bracht daar verandering in. Hij won de wedstrijd, waarna zijn zelfvertrouwen groeide en hij meer verhalen begon te schrijven. Uiteindelijk leidde dat tot zijn debuut Egyptisch blauw, dat in 2018 is uitgebracht. In 2021 verscheen zijn nieuwste thriller Wilde gok.

Céleste de Châtillon is weduwe en woont samen met haar dochters Manon en Beau in Menton. Haar man heeft haar een fortuin nagelaten, maar dankzij haar gokverslaving is ze aan de rand van de afgrond beland. Om aan geld te komen, heeft ze een plan bedacht om uit de financiële problemen te komen. Beau maakt, zonder het zelf te weten, deel uit van dat plan. Een zekere Léon heeft echter de opdracht gekregen zowel haar als haar dochter om te brengen. Elders in Frankrijk woont een jonge vrouw. Omdat ze aan geheugenverlies leidt, moet ze de man met wie ze samenleeft vertrouwen. Dat verandert als ze door een onbekende vrouw wordt benaderd.

Wilde gok speelt zich aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw af en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De vele scènes vinden tevens op diverse dagen plaats, maar niet in oplopende chronologie. Het verhaal heeft daarom zowel flashforwards als flashbacks. Deze opzet zorgt ervoor dat de lezer vanaf het begin nieuwsgierig wordt gemaakt en dat in feite tot aan het eind blijft. Vanaf het eerste hoofdstuk ontstaan er al een paar vragen en ondanks dat enkele daarvan tijdens de plot beantwoord worden, nemen ze in hetzelfde tempo ook weer in frequentie toe. De lezer hoeft zich in ieder geval niet te vervelen, want de auteur weet hem aardig bezig te houden, onder andere omdat er vrij veel gebeurt.

Deze gebeurtenissen werken een spannend verloop van de plot in de hand. Van meet af aan is die aanwezig en de vele plotwendingen, cliffhangers en onverwachte ontwikkelingen, waarvan een enkele zonder meer verrassend is, hebben daar een positieve invloed op. Hoewel je een paar dingen wel kunt vermoeden, is het verhaal absoluut niet voorspelbaar. Als je al een aanname doet, die achteraf overigens juist blijkt te zijn, ga je daar toch weer aan twijfelen. Dat komt dan door de draai die de auteur aan die specifieke situatie of scène geeft. Hoewel dit maar een van de voorbeelden is, zijn er meer te noemen waarbij het Bollé lukt om de lezer op het verkeerde been te zetten.

Het verhaal wordt, zoals eerder vermeld, vanuit het perspectief van enkele personages verteld. Nochtans zijn het vooral Céleste en Beau waar de meeste aandacht naar uitgaat. Zonder dat er heel erg uitvoerig op hen ingegaan wordt, komt de lezer voldoende over hen te weten. Dit geldt eveneens voor de andere karakters. Wat er over hen verteld wordt, is meer dan voldoende en daardoor is het mogelijk om van iedereen een goed beeld te kunnen krijgen. Waar je wel iets minder hoogte van krijgt, zijn de paar criminelen waar Céleste op een gegeven moment mee te maken heeft. Dat geldt met name na de confrontatie die tussen hen plaatsgevonden heeft. Niet alles wordt daarna namelijk opgehelderd.

In een beeldende en toegankelijke schrijfstijl weet de auteur de lezer van begin tot eind te boeien. De meeste vragen die tijdens het lezen zijn ontstaan, worden beantwoord en over het algemeen is het duidelijk wat er gedurende de plot allemaal is gebeurd. Maar dan is er nog de epiloog. Die is dusdanig dat de lezer zich afvraagt wat nu werkelijk waar is. In feite houdt Wilde gok je zelfs na afloop nog even bezig, dus dat heeft Bollé dan erg verdienstelijk gedaan.

Waardering: 45

Boekinformatie
Auteur: Johnny Bollé
Titel: Wilde gok

ISBN: 9789083140469
Pagina’s: 300

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.