Mist – Eric Corton

Beschrijving
Louis Koch heeft eindelijk zijn eerste, zelfgeschreven speelfilm uitgebracht. Dan wordt hij op de première benaderd door een jonge vrouw die beweert dat het verhaal van de film overeenkomt met de onopgeloste moord op haar moeder, jaren geleden in Louis’ geboortedorp. Ze komt met details die nooit in de media zijn geweest. Louis begint te twijfelen aan zijn eigen verhaal. Heeft hij dit wel echt verzonnen – en welke waarheid ligt er verborgen in een (alcoholische) nevel van vergetelheid?

Recensie
Na zijn opleiding aan de toneelschool werkte Eric Corton bij diverse theatergezelschappen, waaronder de cabaretgroep Purper. Naast acteur is hij zanger, presentator, diskjockey, columnist en auteur. Zijn schrijverscarrière begon hij in 2010 met de verhalenbundel Wilde verhalen, waarin hij een aantal persoonlijke verhalen vertelt toen hij voor reportages van Serious Request in Afrika verbleef. In 2021 verscheen zijn eerste roman Mist, waarin hij enkele autobiografische elementen heeft verwerkt.

De zesenvijftig jaar oude Louis Koch heeft eindelijk zijn eerste speelfilm, waarvan hij het script zelf geschreven heeft, geregisseerd. Tijdens de première oogst hij veel lof en iedereen die daarbij aanwezig is, is enthousiast. Na afloop wordt hij benaderd door een vrouw die beweert dat de film gelijkenis vertoont met de moord op haar moeder, jaren geleden. Omdat ze dingen verteld die nooit zijn bekendgemaakt, begint Koch aan zichzelf te twijfelen. Door zijn verleden met veel drugs en alcohol kan hij zich veel niet meer herinneren en weet hij nu niet meer of zijn scenario wel volledig fictief is.

Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Louis Koch, waardoor de lezer hem vrij goed leert kennen en eveneens te weten komt wat hij vroeger gedaan heeft. Dan blijkt dat zijn leven door allerlei gebeurtenissen al vanaf zijn zestiende door alcohol wordt beheerst en dat zijn levenswijze van toen invloed heeft op zijn huidige bestaan. In het begin krijg je daarom de indruk dat hij een wat trieste man is die ook een beetje eenzaam lijkt te zijn. Naarmate de plot vordert, moet dat beeld echter bijgesteld worden en is hij, ondanks zijn voorliefde voor alcohol, eigenlijk een innemende man die vooral te kampen heeft met zijn verleden, zeker nu de film overeenkomsten heeft met wat er destijds gebeurd moet zijn.

Doordat Koch probeert te achterhalen wat zich ongeveer veertig jaar eerder voorgedaan heeft, gaat hij op onderzoek uit en daardoor heeft de roman een vrij hoog spanningsgehalte. Het bevat diverse plotwendingen en het verhaal maakt nieuwsgierig. Het is dus niet zo vreemd dat er voldoende kenmerken zijn die in een thriller niet zouden misstaan. In een tweede verhaallijn, waarin de nadruk op Kochs dementerende vader ligt, geven de verdrietige omstandigheden van een dergelijke situatie goed weer. Er zijn zelfs momenten dat het aangrijpend is. In ieder geval wordt dit uitermate realistisch beschreven en daaruit kan goed opgemaakt worden dat Corton weet waar hij het over heeft en uit eigen ervaring heeft geput.

De schrijfstijl van de auteur is beeldend (het boek leent zich er in principe wel voor om verfilmd te worden), toegankelijk en eigentijds. De diverse personages zijn goed neergezet en passen, ondanks dat een aantal van hen wel wat oppervlakkig blijft, prima in het verhaal. Het is daarom niet moeilijk om je in hen te kunnen inleven. Hierbij valt het op dat Koch zich in de plot op een positieve manier ontwikkelt, waarbij het erop lijkt dat hij aan het eind van het verhaal een overwinning op zichzelf boekt.

In de ontknoping, die verrassend is, worden alle tijdens de plot ontstane vragen beantwoord en wordt duidelijk wat de link tussen beide verhaallijnen is. De titel is overigens goed gekozen en is voor tweeërlei uitleg vatbaar: de mist in het brein van Louis Koch, maar ook de mist waar een dementerende mee te kampen heeft, want in beide situaties is sprake van geheugenverlies. Al met al heeft Corton met Mist een boeiende en realistisch aandoende debuutroman geschreven.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Eric Corton
Titel: Mist

ISBN: 9789024590100
Pagina’s: 304

Eerste uitgave: 2021

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.