Paniek – Sandra J. Paul

Beschrijving
Willem: De eerste knallen lijken op voetzoekers, tot het schreeuwen begint. Verborgen in een schuilplaats met vijf anderen luistert Willem wanhopig naar de kreten om hulp. Ze zitten in the middle of nowhere, niemand komt hen helpen. Hoelang zal het duren voor de schutters hun schuilplaats ontdekken?

Jake: Jake staart verward naar de feestelijk uitgedoste gasten die in paniek de trap oprennen, en te laat beseffen dat er geen uitweg voor hen is. Schoten weergalmen door het gebouw, hij ziet de schutters op zich afkomen. Hij beseft dat enkel de dood op hem wacht als hij niet meteen reageert. Willem en Jake nemen een drastisch besluit. Wachten op de dood is geen optie. Paniek ook niet.

Recensie
In het dagelijkse leven is Sandra J. Paul, een pseudoniem van Sandra Vets, IT-consultant, maar daarnaast is ze ook auteur. In 2015 debuteerde ze met de Young Adult Eilandenreeks, die bestaat uit de delen Het eiland, De geest, De wolf en De ziel. Na het winnen van de derde prijs bij de Aspe Award in datzelfde jaar besloot ze ook spannende boeken te gaan schrijven. Twee jaar later (2017) verscheen haar eerste psychologische thriller Azerty en in augustus 2021 haar jongste: Paniek. Behalve thrillers voor volwassenen schrijft ze eveneens jeugdthrillers.

Samen met vijf anderen heeft Willem zich verstopt in een krappe ruimte onder het plafond van een zolderverdieping. Ze zijn op de vlucht geslagen voordat de hagel uit een jachtgeweer hen ook hadden kunnen doden. Hun oren zijn getuige van de vele noodkreten die onder hen worden uitgeroepen. Dan neemt Willem het besluit niet langer te wachten. Jake hoort diezelfde schoten, maar ziet ook wie daarvoor verantwoordelijk is. Hij ziet de paniek in de ogen van de wegrennende slachtoffers en weet dat ze niet aan de kogelregen kunnen ontkomen. Hij realiseert zich dat hij de volgende kan zijn als hij niet in actie komt.

Eén situatie, twee verhalen. Het eerste wordt verteld vanuit het perspectief van Willem Smeets, hoofdinspecteur bij de politie van Riel, maar ook een van degenen die op de vlucht geslagen is. Zijn verhaal begint om 14:25 uur en eindigt om 15:15. In die vijftig minuten gebeurt er veel, waardoor het tempo aanzienlijk is. Waar het Willem vooral om gaat, is hulp te krijgen voor de ogenschijnlijk uitzichtloze situatie waarin hij en zijn medevluchters zich bevinden. Daarvoor moet hij hun schuilplaats verlaten en nadat hij dat gedaan heeft, wordt hij geconfronteerd met aangerichte slagveld. De beschrijving daarvan laat niets aan de verbeelding over, de lezer ziet als het ware wat de inspecteur ook ziet. Een enorme ravage, maar wat voor de grootste ontzetting zorgt, zijn de aan flarden geschoten lichamen, waarbij de auteur bepaalde details niet achterwege laat.

Het verhaal van Jake wordt in omgekeerde volgorde verteld, dat begint dus om 15:15 uur en eindigt vijftig minuten eerder. De lezer weet al wat er gebeurd is, hoe het afgelopen is en ook globaal wat aan de slachting ten grondslag ligt. De verhaallijn van Jake gaat daar wat dieper op in, laat zien hoe hij er tegen aankijkt, maar laat de lezer bovenal ooggetuige van de schietpartij zijn. De angst, paniek en wanhoop die Jake en de slachtoffers ondervinden worden heel goed en natuurgetrouw overgebracht. Daarnaast wordt steeds duidelijker of Jake een rol bij dit alles heeft gehad en eveneens of het allemaal zo gelopen is zoals het aanvankelijk was gepland.

De opzet die de auteur gekozen heeft, is origineel en zorgt er in zekere zin voor dat de plot twee soorten spanning heeft. In de verhaallijn van Willem is die grotendeels psychologisch, in die van Jake is het hoofdzakelijk de actie. Er is echter wel een overeenkomst, de lezer is in beide gevallen nieuwsgierig naar hoe het verder zal gaan en hoe het afgelopen en begonnen is. Hierdoor ben je van begin tot eind bij het verhaal betrokken en boeit het vanaf de eerste tot en met de laatste pagina. Dat komt mede omdat de belangrijkste personages voldoende zijn uitgewerkt. Er wordt niet heel erg diep in hun verleden gegraven, maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Over hun achtergrond wordt genoeg informatie gegeven om hun handelen in het heden te kunnen verklaren.

Hoewel veel scènes niet prettig zijn, is de schrijfstijl van Paul dat wel. Die is toegankelijk, eigentijds en zeker niet gecompliceerd. Het lukt haar uitstekend om de gevoelens van de personages op de lezer over te brengen en om de spanning heel geleidelijk op te bouwen. Dit alles maakt dat Paniek, waarvan de titel heel toepasselijk is, een prima en goed geschreven pageturner is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Sandra J. Paul
Titel: Paniek

ISBN: 9789463967778
Pagina’s: 300

Eerste uitgave: 2021

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.