Box – Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Flaptekst
Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden, vraagt de politie zich af of het een mislukte goocheltruc is of een brute moord. Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en magie. Ze linken de dood met eerdere moordzaken en beseffen dat ze op jacht zijn naar een roekeloze seriemoordenaar die tegengehouden moet worden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Maar zowel Mina als Vincent heeft een duister geheim. Hun verleden lijkt verband te houden met de zaak. Ze moeten de moordenaar een stap voor zijn. Maar hoe?

Recensie
Camilla Läckberg, een van Zwedens succesvolste auteurs is al geruime tijd bevriend Henrik Fexeus, een bekende mentalist, televisiepersoonlijkheid en schrijver. Tijdens een gesprek dat ze samen hadden, kwam Fexeus met een idee over het schrijven van een fictieverhaal, waarna Läckberg haar visie daarover gaf. Ze realiseerden zich dat ze iets bijzonders hadden bedacht wat ze in de thrillerwereld nog niet eerder tegen waren gekomen. Ze besloten te gaan samenwerken, waarna in 2021 hun gezamenlijke debuut Box verscheen. Dit is het eerste deel van een trilogie met inspecteur Mina Dabiri en mentalist Vincent Walder.

Na de vondst van een kist, met daarin het lichaam van een met zwaarden doorboorde vrouw, neemt inspecteur Mina Dabiri contact op met mentalist Vincent Walder. Omdat hij expert is in de werking van de menselijke geest en tevens verstand heeft van magische illusies, vraagt ze hem de politie te assisteren bij het oplossen van de moord. Wanneer later nog enkele lichamen worden aangetroffen waarbij het slachtoffer zich eveneens in een kist bevindt, beseffen ze dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben en doen er vervolgens alles aan om meer moorden te voorkomen.

Een lugubere, angstaanjagende en afschuwwekkende scène in het eerste hoofdstuk zorgt ervoor dat de lezer al meteen bij het verhaal betrokken is. Er ontstaan enkele vragen, je wordt nieuwsgierig en er is een lichte spanning. Kortom, een veelbelovend begin van deze omvangrijke thriller. Zo heftig als het in deze aanvangsfase is, wordt het in de rest van de plot niet meer, hoewel een paar latere situaties ook bepaald niet plezierig zijn. Het geheel draait voornamelijk om het politieonderzoek, de psychologie van de menselijke geest en de onderlinge relaties van de diverse personages. Zijdelings besteden de auteurs ook wat aandacht aan enkele maatschappelijke thema’s, waaronder de toenemende haat tegen vluchtelingen en inherent daaraan de opkomst van extreemrechtse groeperingen.

Hoewel Box, dat goed beschouwd uit negen delen bestaat (negen maanden van het jaar), vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, zijn het vooral Dabiri en Walder die het verhaal dragen. Zij staan volop in de schijnwerpers en de lezer komt het meest over hen te weten. Daarbij is het opvallend dat beiden een stoornis hebben. Eerstgenoemde een buitensporige vorm van smetvrees, de tweede een bijna dwangmatige obsessie voor orde en regelmaat. Ook de andere personages zijn – ieder op hun eigen manier – bijzonder en de auteurs zijn niet vergeten hen de aandacht te geven die ze zonder meer verdienen. Het intermenselijke aspect heeft dan ook een belangrijke en aanzienlijke rol in het verhaal.

De plot speelt zich voor het grootste deel in het heden plaats, maar er zijn diverse hoofdstukken die teruggaan naar 1982 en waarin een aanvankelijk naamloos zevenjarig jongetje aan het woord is. De oplettende lezer heeft trouwens snel een aan zekerheid grenzend vermoeden wie het ventje is. Deze flashbacks zijn overigens noodzakelijk voor de rest van de plot, want de gebeurtenissen in het heden zijn naar dat jaar te herleiden. Over de hele linie verloopt het verhaal in een traag tempo, maar in de ontknoping wordt de snelheid enigszins opgevoerd. Toch is het al boeiend vanaf het begin, want er gebeurt voldoende, de personages intrigeren stuk voor stuk en de ontwikkelingen zijn dusdanig dat de lezer zich geen moment hoeft te vervelen.

Ondanks dat de auteurs heel gedetailleerd te werk zijn gegaan – over veel dingen wijden ze flink uit – is Box een bijzonder aangename thriller en een verdienstelijke start van de trilogie. Het vervolgdeel kan eigenlijk niet snel genoeg verschijnen, want het eind van dit boek levert vragen op waarvan je het antwoord het liefst zo snel mogelijk te weten zou willen komen. 

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Titel: Box

ISBN: 9789044362015
Pagina’s: 640
Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.