De Parijse connectie – Gerrit Barendrecht

Flaptekst
In het mortuarium van Amsterdam ligt een lijk te veel. Meisjes verdwijnen, en dan is er nog de vondst van een onthoofde hoerenmadam. Mysteries die Julius Katz, veteraan uit de Atjeh-oorlog en inspecteur bij het weinig populaire politiekorps anno 1889, dieper en dieper de nauwe stegen en sloppen van de hoofdstad in leiden.

Op zijn zoektocht kruist hij het pad van journaliste Ida de Morsain, die geïnfiltreerd is in een netwerk van vrouwenhandel. Onthulling van haar identiteit betekent het einde, ontsnappen is niet mogelijk. Haar eerste klant wacht…

Recensie
In het dagelijkse leven is Gerrit Barendrecht werkzaam bij de televisie als reality- en beeldbandregisseur, maar vanaf 2014 mag hij zich eveneens auteur noemen. In dat jaar debuteerde hij als schrijver met de avonturenroman De reis van de Gazelle. Vier jaar later verscheen De Parijse connectie, het eerste deel van een serie met journaliste Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. De setting van de reeks speelt zich onder andere af in het Amsterdam aan het eind van de negentiende eeuw.

In het mortuarium van Amsterdam wordt een lijk aangetroffen dat er niet hoor te liggen. Aan inspecteur Julius Katz de taak om uit te zoeken wie het jonge meisje is en hoe ze er terechtgekomen is. Bijna tegelijkertijd krijgt hij te maken met de moord op de uitbaatster van een bordeel. Journaliste Ida de Morsain heeft over deze zaak gehoord, wil hier een artikel over schrijven en dringt, zij het incognito, door in een circuit van illegale handel in prostituees. Hierdoor komt ze in hachelijke omstandigheden te verkeren, maar haar ware identiteit kan ze, met gevaar voor eigen leven, niet bekendmaken.

Voordat het eigenlijke verhaal begint, wordt het voorafgegaan door een korte proloog die niets aan de verbeelding overlaat, een lichte spanningsboog heeft en enigszins beklemmend is, vooral omdat uit dit begin overduidelijk blijkt dat iemand tegen haar wil vastgehouden en misbruikt wordt. In het vervolg van de plot worden de twee belangrijkste personages, Julius Katz en Ida de Morsain geïntroduceerd. Eerstgenoemde heeft een oorlogsverleden in Atjeh, waarover hij ’s nachts nog regelmatig nachtmerries heeft. De Morsain is haar tijd ver vooruit, want ze is geëmancipeerd en komt voor zichzelf op, iets dat aan het eind van de negentiende eeuw nogal ongebruikelijk was. Beiden zijn zonder meer sterke karakters en eveneens goed uitgewerkt.

De plot bevat een groot aantal ontwikkelingen, hoewel dit niet automatisch inhoudt dat het tempo voortdurend hoog is. Daar is geenszins sprake van, want het grootste deel van het verhaal heeft een rustige, maar we degelijk aangename snelheid. Zo nu en dan is er echter wat meer actie, met name in de eindfase, en op die momenten zit de vaart er goed in. Dergelijke situaties brengen tevens meer spanning met zich mee, wat overigens niet wil zeggen dat het daar in andere situaties aan ontbreekt. De belevenissen (als daarover al gesproken kan worden) van Katz en De Morsain houden de lezer in ieder geval bezig. Je bent voortdurend bij hen betrokken, leeft met hen mee. In zekere zin kun je zelfs zeggen dat je je met hen verbonden voelt en deel uitmaakt van het verhaal.

Barendrecht geeft de sfeer en omstandigheden van Amsterdam en Parijs, zoals die in de periode waarin het verhaal zich afspeelt moeten zijn geweest, erg goed weer. De troosteloosheid, de armoede en vuiligheid zie je zo voor je. Dit geldt tevens voor de diverse personages die hun opwachting mogen maken, ze komen levensecht over. Het feit dat het verhaal enigszins gebaseerd is rond de vrouwenhandel en kinderprostitutie die rond die tijd speelde, zorgt ervoor dat het realistisch overkomt. En als de historische aspecten buiten beschouwing worden gelaten, is het eigenlijk ook nog eens actueel. De handel in vrouwen en kinderen die vervolgens in de prostitutie terechtkomen, komt helaas nog steeds voor.

In de ontknoping gaat het er wat spannender aan toe, ondanks dat een langdurige scène in een van de verhaallijnen wel heel erg gestroomlijnd verloopt en dat hindernissen die de plot een andere wending kunnen geven niet meer mogen voorkomen. Over het geheel genomen, is dit trouwens maar een kleinigheid, want verder valt er niet veel op De Parijse connectie aan te merken. Dit thrillerdebuut is namelijk een sterk begin van wat hopelijk een lange serie gaat worden.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Gerrit Barendrecht
Titel: De Parijse connectie

ISBN: 9789024575619
Pagina’s: 398

Eerste uitgave: 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.