Feniks – Deon Meyer

feniks
Beschrijving
Soms zou inspecteur Mat Joubert het liefst zijn dienstpistool tegen zijn hoofd zetten. Hij is levensmoe en rouwt om zijn vrouw Lara, die op gewelddadige wijze om het leven is gekomen.
Wanneer een bizarre reeks moorden en bankovervallen paniek veroorzaakt in Kaapstad, krijgt Joubert een laatste kans om het verleden achter zich te laten. Maar al gauw merkt hij dat hij niet de enige is die met het verleden wil afrekenen. Terwijl hij vecht voor een nieuwe start, is de moordenaar bezig het verleden te begraven door een onbekende dodenlijst af te werken. Met een negentiende-eeuws pistool als enige aanwijzing staat Joubert voor een bijna onmogelijke opgave…

Recensie
Aanvankelijk begint Feniks wat stroef, maar na een paar hoofdstukken is deze aarzelende start snel vergeten. Het verhaal begint vlotter te lopen en de personages krijgen steeds meer gezicht, wat alleen maar ten goede komt aan het boek.

Wat Meyer goed heeft gedaan, is dat de lezer zich kan identificeren met Joubert. Je leeft met hem mee, hoopt dat hij beide zaken tot een goed einde brengt en ook dat hij zijn leven weer op de rails krijgt. Eveneens heeft Meyer voor wat humor in het boek gezorgd. Dat relativeert. Ook de spanning heeft een goede opbouw. De aandacht blijft daardoor behouden.

Jammer is dat het halverwege het boek al redelijk duidelijk is wie de dader van de moorden is. Toch heeft dit geen nadelige invloed op het verdere verloop van het verhaal. Dat blijft interessant en op bepaalde momenten boeiend.

Het plot, en dan vooral de reden waarom de moorden zijn gepleegd, is prima uitgewerkt en heeft een toch wel verrassend element. Het is duidelijk dat daar over is nagedacht. Feniks is al met al een prima leesbaar boek dat naar meer Deon Meyer smaakt.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Deon Meyer
Titel: Feniks
ISBN: 9789400500273
Pagina’s: 333
Eerste uitgave: 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.