De riten van het water – Eva García Sáenz de Urturi

Beschrijving
Inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.

Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.

Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Kraken de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water…

Recensie
De Baskische auteur Eva García Sáenz de Urturi heeft zich nooit op één specifiek genre willen toeleggen. Daarom schreef ze historische en moderne romans, maar ook thrillers met een historische achtergrond. In haar thuisland was ze al succesvol, maar wereldwijd kwam daar verandering in na het schrijven van de trilogie van De witte stad. Het eerste deel, De stilte van de witte stad, dat in 2019 in een Nederlandse vertaling verscheen, betekende haar wereldwijde doorbraak en is de best verkopende auteur van Spanje. Het tweede deel van de drieluik, De riten van het water, werd eveneens in 2019 in het Nederlands uitgebracht.

In de bergen bij Vitoria wordt het lichaam van een vrouw gevonden, opgehangen aan haar voeten en haar hoofd ondergedompeld in water. Het slachtoffer, een jeugdvriendin van profiler Unai López de Ayala, blijkt zwanger te zijn en het heeft er alle schijn van dat het om een rituele moord gaat. Ondanks dat Unai verlof heeft, wordt hij wel opgeroepen om naar de plaats delict te komen, waarna hij zich met zijn collega Estíbaliz op het onderzoek stort. Dan vindt er een vergelijkbare moord plaats en wordt het voor Unai steeds persoonlijker.

De opzet van De riten van het water is identiek aan die in het eerste deel van de trilogie. Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Unai, het speelt zich in de omgeving van het Baskische Vitoria af, er zijn historische feiten in verwerkt en het is bijzonder beeldend geschreven. Ook lijkt het opnieuw alsof de protagonist, inspecteur en profiler Unai López de Ayala, zich rechtstreeks tot de lezer richt. Er zijn echter ook verschillen, want de aandacht wordt in dit verhaal niet zozeer gericht op de geschiedenis van Vitoria en omgeving, maar het zijn vooral de Keltische en Keltiberische rituelen die voor een groot deel de sfeer bepalen. Daarnaast, en dat is van wezenlijk belang, is dit tweede deel een stuk spannender dan het voorgaande.

In de proloog, waarin heel summier wordt gerefereerd naar wat er in De stilte van de witte stad met Unai is gebeurd, ontstaat al een lichte spanningsboog en maakt zeker nieuwsgierig. De lezer zit daardoor al meteen volop in het verhaal. Die nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd doordat er zo nu en dan een flashback naar het verleden is, in het bijzonder het jaar 1992. Wat er toen gebeurd is, is onlosmakelijk van invloed op de gebeurtenissen in het heden. Heel geleidelijk wordt onthuld wat dat precies is geweest, maar het brengt de politie niet dichter bij de moordenaar. Dat wordt pas in de ontknoping duidelijk, maar niet voordat diverse personages als verdachte worden beschouwd. Zoals in de vorige alinea al aangegeven, heeft dit verhaal een aanzienlijke spanning. Diverse cliffhangers en onverwachte ontwikkelingen zijn daar onder andere debet aan.

Ten opzichte van het eerste deel van de drieluik hebben de terugkerende personages een positieve ontwikkeling doorgemaakt. De lezer komt meer over hen te weten, waardoor ze in feite nog interessanter worden dan ze eigenlijk al waren. Alleen al daarom is het aan te bevelen om de delen van de trilogie op volgorde te lezen. Voor het verhaal zelf hoeft dat in principe niet, maar om alle karakters, maar ook de omgeving, beter te kunnen plaatsen en te begrijpen, is het wel beter.

Met De riten van het water heeft García Sáenz de Urturi zich ten opzichte van het eerdere deel sterk verbeterd. Het is spannender, minder gedetailleerd, minstens even boeiend en het geeft in bepaald opzicht ook nog een boodschap aan (toekomstige) ouders mee. Wat dat betreft is het een complete thriller.

Waardering: 5/5

Boekinformatie
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Titel: De riten van het water

ISBN: 9789400511408
Pagina’s: 478

Eerste uitgave: 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.