De heren van de tijd – Eva García Sáenz de Urturi

Beschrijving
Vitoria, 2019. De roman De heren van de tijd, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een groot succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz. Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was. In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.

Recensie
De heren van de tijd, dat in 2020 in het Nederlands verscheen, is het laatste deel van de door Eva García Sáenz de Urturi geschreven trilogie van De witte stad. Het eerste deel, De stilte van de witte stad (2019), dat in 2019 verfilmd is, deed door een mond-op-mond-reclame de literaire wereld verbazen en betekende het begin van het wereldwijde succes van de drieluik. De trilogie speelt zich volledig af in en rond het Baskische plaatsje Vitoria en profiler Unia López de Ayala is een van de belangrijkste personages.

Tijdens de presentatie van de succesvolle roman De heren van de tijd wordt het lichaam van een man gevonden. Hij blijkt te zijn vergiftigd. Terwijl de inspecteurs Unai en Estíbaliz het onderzoek naar de moord leiden, vinden er nog enkele moorden plaats die identiek zijn aan die in de zich in 1192 afspelende roman. Ze komen tijdens hun naspeuringen terecht in de toren van Nograro, waar het boek geschreven moet zijn. De toren wordt bewoond door Ramiro Alvar, een nazaat van een familie die er al eeuwenlang woonachtig is. Hij bekent dat hij de roman onder pseudoniem geschreven heeft, maar is hij ook verantwoordelijk voor de moorden?

Een roman in een thriller. Dat is waar García Sáenz de Urturi deze keer voor gekozen heeft. Het verhaal kent daardoor een andere opzet dan zijn voorgangers, want het speelt zich deze keer in twee perioden af. Eén verhaallijn in het heden (2019), waarin Unai en Estíbaliz met een aantal geheimzinnige moorden te maken krijgen, en één in het verleden, te beginnen in het jaar 1192. In deze laatste subplot speelt de geschiedenis van Vitoria en omgeving een belangrijke rol, maar vormt het in zekere zin ook de aanleiding van de moorden die in de huidige tijd plaatsvinden. Beide verhaallijnen zijn geheel verschillend, maar hebben daarentegen ook weer met elkaar te maken.

Door deze veranderde, maar zeker niet oninteressante opzet komt Unai veel minder prominent in beeld dan in de voorgaande twee delen. Het verhaal in het heden wordt, zoals in De stilte van de witte stad en De riten van het water, vanuit zijn perspectief verteld, maar dat in het verleden door Diago Vela, een man die destijds graaf werd genoemd. Tussen hen bestaat ogenschijnlijk geen enkele overeenkomst, maar in het laatste hoofdstuk krijgt Unai iets te horen waardoor zijn afkomst in een heel ander daglicht komt te staan.

De twee verhaallijnen verschillen volledig van elkaar, maar op hun eigen manier zijn ze beide interessant, hebben diverse onverwachte ontwikkelingen, komen er sterke personages in voor en zijn er voldoende spannende momenten. Dat is dan voornamelijk een soort onderhuidse spanning, momenten van actie komen niet veel voor. Dat is niet erg, want de twee verhaallijnen zijn zo subtiel met elkaar verweven dat alleen dat al voor een gestaag toenemende nieuwsgierigheid bij de lezer zorgt. De plot uit 1192 begint overigens wel wat stroef, maar naarmate dit vordert, gaat het, net als dat uit 2019, steeds meer boeien en intrigeren. In beide verhalen doet zich trouwens een aantal dramatische gebeurtenissen voor, de ene keer met een goede afloop, de andere keer met een slechte.

Ook in dit afsluitende deel van de trilogie is te merken dat de auteur haar research uitstekend voor elkaar heeft, in haar dankwoord geeft García Sáenz de Urturi aan dat ze er jaren mee bezig is geweest. Deze arbeid heeft een prima resultaat opgeleverd, want De heren van de tijd, dat ook weer erg toegankelijk geschreven is, is een waardige afsluiter van de sterke en bijzondere drieluik.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Titel: De heren van de tijd

ISBN: 9789400511422
Pagina’s: 480

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.